Київ

У поліції Києва пояснили, чому затримали блогера, який викликав їх для перевірки укриття на Оболоні

973 0
Правоохоронці кажуть, що були змушені затримати чоловіка, який поскаржився на укриття на Оболоні.

3 червня ГО "Нон-Стоп" розповсюдило відео, на якому патрульні поліцейські, які приїхали на виклик активіста через закрите укриття, заарештували його. 4 червня, у Патрульній поліції Києва надали роз'яснення, оприлюднивши відео з боді-камер патрульних.

Активіст викликав поліцію під приводом скарги від мешканців будинку на вулиці Левка Лук'яненка, 18 (колишня вул. Маршала Тимошенка) на Оболоні. За його словами, цокольний поверх у цьому будинку захопив місцевий ресторан Argentina Grill, тим самим відібравши у мешканців будинку укриття. Також він виявив, що підвальне приміщення, яке має бути укриттям, використовується рестораном. Патрульні поліцейські, які приїхали на його виклик, заарештували активіста.

Відео, яке опублікувала громадська організація, починається з того, що чоловік закінчує розмову по телефону, прощається із поліцейськими, які стоять поряд, і йде до своєї машини. Патрульні вимагають його зупинитися, але у відповідь чують фразу "Ви мене ідіотом поставили, я вам покажу хто ідіот! Я вам не довіряю". Патрульний попросив того зупинитися, інакше затримає його. Активіст відповів на це: "Так затримуйте". Патрульний одягнув на активіста наручники та повідомив, що його змушені доставити до Оболонського управління поліції, оскільки той "не виконує їхні законні вимоги, вчиняє адміністративне порушення та незаконні дії". Також на камеру активіст заявив, що він є чинним адвокатом.

Як повідомили патрульні, 2 червня на лінію 102 звернувся чоловік та почав розповідати про підвальне приміщення, яке відмічене на карті як укриття. Він стверджував, що у ньому розташоване приватне підприємство, а мешканці поблизу не мають до нього доступу. Патрульні перевірили цю інформацію та з’ясували, що вхід в сховище знаходиться з іншого боку будинку. Двері там відчинені та будь-хто має туди вільний доступ.

Під час розмови заявник неодноразово говорив про неможливість отримати безперешкодний доступ саме до підвального приміщення підприємства. "Він агресивно поводився та почав провокувати конфлікт з інспекторами. Також чоловік стверджував, що у нього патрульні відмовляються приймати заяву, хоча це не відповідало дійсності", - йдеться в повідомленні.

Поки вони поверталися до паркінгу, блогер повторно зателефонував на лінію "102". Він заявив, що патрульні відвели його взагалі до іншої частини будинку, показали укриття, але нібито відмовляються приймати його заяву. Патрульний, який йшов за ним, попередив, що це буде завідомо неправдивий виклик. Після цього сталися події, які опублікував сам активіст.

 своєму пості він не згадав про те, що йому показали, де насправді знаходиться укриття, і подав інформацію так, ніби в його будинку немає і це приміщення справді захопив ресторан. У поліції заявили, що чоловік не реагував на вимоги поліцейських припинити свої дії, тому інспектори були змушені його затримати та доставити до управління поліції. Також слід зазначити, що дії чоловіка знімав його товариш на приватну камеру і він неодноразово заявляв, що "працює на камеру", - зазначили у пості.

На блогера склали адмінпротокол за "завідомо неправдивий виклик спецслужб (за повторний виклик)" (ст. 183 КУпАП) та "злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського" (ст. 185 КУпАП). 

В ГО стверджують, що подали заяву про вчинення кримінального правопорушення "із усіма матеріалами-доказами", де викладено обставини з приводу незаконного заволодіння підвальним приміщенням та розташування там закладу громадського харчування та протиправних дій співробітників Оболонського управління поліції, повʼязаних із перевищенням службових повноважень. У релізі поліції, на їхню думку, не пояснено застосування спецзасобів - кайданів без законних на те підстав.
 

Зазначимо, за картами відмітка укриття стоїть на тому місці, де розташований ресторан; активіст наполягав, що цокольний поверх у тій частині будинку має бути укриттям. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!