Київ

У Софії Київській оцифровують старовинні графіті

506 0
Мета проєкту — отримати 3D макет зображень графіті для створення їх цифрової документації й зберігання
Фото: Національний заповідник «Софія Київська»

Фото: Національний заповідник «Софія Київська»

У Національному заповіднику "Софія Київська" стартував проєкт з цифрової документації масиву графіті ХІ — початку ХVIII ст., які вкривають стіни Софійського собору і яких налічується понад 7,5 тисяч. Про це інформує пресслужба заповідника.

Мета проєкту — за допомогою лазерного сканування, фотограмметрії та технології Reflectance Transformation Imaging (Трансформація зображення за допомогою відтиску) отримати 3D макет зображень графіті для створення їх цифрової документації й зберігання.

«У подальшому інформація, яку зможуть використовувати як науковці, так і широкий загал, зберігатиметься на серверах в Україні й Швеції», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що профінансували придбання необхідного сучасного обладнання шведські колеги.

«Наразі шведські експерти з Ґетеборзького університету діляться знаннями з нашими фахівцями. Оскільки процес цифрової документації достатньо трудомісткий, команда планує завершити перший етап проєкту до кінця цього року», — розповіли у Софії Київській.

Як ми писали, у липні Софійський собор оцифрували, використавши лазерне сканування. Це забезпечить докладний опис поверхні архітектурної пам’ятки з точністю до міліметрів. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!