Київ

Київські «Золоті ворота» зобразили на сувенірній купюрі «нуль євро»

753 0
Сувенірні банкноти виготовлені у Франції за тією ж технологією, що використовується у справжніх євробанкнот. Вони мають фіолетовий відтінок і схожі на купюри номіналом 500 євро
Фото: Національний заповідник «Софія Київська»

Фото: Національний заповідник «Софія Київська»

Національний заповідник «Софія Київська» розпочинає реалізацію нових колекційних купюр "нуль євро" із зображенням пам'ятки архітектури ХІ століття — Золотих воріт. Про це поінформували у заповіднику «Софія Київська».

Зазначаться, що це сувенірна купюра, випуск якої започаткував у 2015 році французький бізнесмен Ричард Файл (Richard Faille). Ідею випуску банкноти "нуль євро" підтримав Національний банк Франції за згодою Європейського центрального банку (ЄЦБ).

«Основна філософія проєкту — підтримка туризму, популяризація найважливіших культурних та історичних пам’яток, а також сприяння збереженню та матеріальному забезпеченню європейської культурної спадщини», — інформує пресслужба заповідника.

Купюри мають вигляд реального євро та виготовлені за тією ж технологією, що використовується у справжніх євробанкнот.

«Сувенірні купюри викликали справжній ажіотаж у колекціонерів, а їхня ціна іноді зростала від €1,5 до €900. 2019 року лише за півріччя у світі з’явилося майже 400 видів таких сувенірних бонів. Враховуючи, що випуск купюр здійснюється обмеженим, пронумерованим і точно каталогізованим накладом, фахівці передбачають постійне зростання їхньої ціни через певний час після завершення розпродажу», — сповіщають у «Софії Київській».

У ХІІІ столітті саме мури Золотих воріт були одним із бастіонів, що стали на шляху Монголо-Татарської навали, тим самим уберігши від неї країни Європи.

Колекційні банкноти можна придбати в сувенірній крамничці на вході під Дзвіницею Національного заповідника "Софія Київська" або замовити онлайн на офіційному сайті Софії Київської у розділі "Музейна крамничка". Вартість сувенірної купюри музейники поки не вказали.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!