Київ

У Софійському соборі в Києві відреставрують куполи. На це витратять 80 мільйонів

746 0
Виконати роботи планують до 2028 року.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Національний заповідник «Софія Київська» оголосив тендер на реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору. Як пояснили в адміністрації заповідника, незадовільний стан покрівлі є загрозою для пам'ятки архітектури.

«Національний заповідник «Софія Київська», на балансі якого перебуває Софійський собор, останніми роками неодноразово ставив питання перед Міністерством культури та інформаційної політики України про необхідність виконання вищезазначених робіт, але через брак фінансування ситуація тільки погіршувалась. Це призвело до того, що 14 січня 2022 року під час різкого погіршення погодних умов відбулося падіння хреста з південно-східного купола Софійського собору. Оскільки хрести Софійського собору були встановлені приблизно в один і той же час, це тільки підтвердило велике занепокоєння стосовно технічного стану інших хрестів», — йдеться у заяві.

Як пояснили у заповіднику, фахівці проєктного інституту «УкрНДІпроектреставрація» провели детальні конструкторські та науково-технологічні дослідження стану конструктивних елементів всіх куполів, хрестів та покрівлі. За результатами досліджень технічний стан конструктивної системи куполів та, особливо, центрального куполу оцінюється як непридатний до нормальної експлуатації, конструкції та обшивка хрестів, їх з’єднання з підхресним яблуком до маківки та фальцеві з’єднання знаходяться в гостро аварійному стані, що може в будь-який час призвести до руйнації як частини куполів так і маківок, і хрестів. Проєктом передбачено комплекс заходів щодо попередження виникнення подібних аварійних ситуацій, заміни частини конструктивних систем куполів, позолоти покриття хрестів та куполів і реставрації покрівлі Софійського собору.

«На сьогодні за рахунок меценатських коштів виготовлено 6 хрестів та заплановано укладення угоди на виготовлення центрального хреста також за рахунок меценатів. Виконання робіт за проектом розраховане на 5 років, тобто – до кінця 2028 року. Сума договору – 79 203 717,18 грн. В цьому році на виконання робіт, заявлених у тендері, виділено з Державного бюджету 2 млн грн на встановлення хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на усіх куполах», — повідомили в заповіднику.

Нагадаємо, у липні Софійський собор оцифрували, використавши лазерне сканування. Це забезпечить докладний опис поверхні архітектурної пам’ятки з точністю до міліметрів. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!