Україна оновила стандарти медичної допомоги при туберкульозі. Що це означає

902 0
Україна є першою в Європейському регіоні, хто привів національні стандарти охорони здоров’я у разі туберкульозу у відповідність до рекомендацій ВООЗ 2022 року.
Фото умовне

Фото умовне

Україна стала першою в Європейському регіоні, хто привів національні стандарти охорони здоров’я у разі туберкульозу у відповідність до рекомендацій ВООЗ 2022 року. МОЗ пояснило, на що саме змінилося та як це вплине на якість лікування.

На що вплинуть нові стандарти?

Оновлені стандарти медичної допомоги при туберкульозі дозволять підвищити якість лікування, знизити рівень захворюваності, інвалідизації та смертності, а також зменшити витрати та ризики для пацієнтів.

«Їх головна мета — одужання для пацієнтів, зупинення розповсюдження туберкульозу та недопущення того, щоб хвороба отримала медикаментозну стійкість», — зазначив заступник Міністра охорони здоровʼя та головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Що зміниться?

  • оновлені стандарти включають питання вакцинації БЦЖ серед ВІЛ-інфікованих дітей, сучасні підходи до діагностики ТБ у дітей та підлітків;
  • запроваджено інтегрований алгоритм ухвалення рішення про лікування дітей віком до 10 років з імовірним туберкульозом легень, описані сучасні підходи до формування педіатричних схем лікування ТБ;
  • оновлено стандарти лікування чутливого ТБ за віковими категоріями та тяжкістю захворювання;
  • запроваджено скорочені 4-місячні схеми лікування чутливого туберкульозу замість традиційних 6-місячних режимів;
  • оновлено стандарти лікування лікарсько-стійкого туберкульозу (стандарт передбачає регулювання питань щодо вибору сучасних режимів терапії із пріоритетом повністю пероральних схем лікування);
  • впроваджено інноваційні режими лікування BPaLM/BPaL в рамках рутинного використання;
  •  загальна тривалість лікування пацієнтів з ЛС-ТБ скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців, пацієнтам більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції
  • шанси одужання збільшуються на 90%.

 

Нагадаємо, що мешканці Львова та області можуть отримати безкоштовну медичну допомогу в тих лікарнях, які уклали договір з Національною службою здоров'я України. Програма державних гарантій медичного обслуговування передбачає 39 пакетів послуг.

__________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!