Київ

В Києві з'явився сквер імені 15-річного активіста Данила Дідіка, який загинув під час Маршу єдності в Харкові

664 0
Перейменування підтримали кияни в додатку «Київ Цифровий»
Фото: lyuk.media

Фото: lyuk.media

У Голосіївському районі на вулиці Паньківській скверу присвоєно ім’я 15-річного громадського активіста Данила Дідіка, який став жертвою теракту під час Маршу єдності в Харкові в лютому 2015 року. Відповідне рішення підтримали 76 депутатів Київради.
 
У лютому 2023 року проходило голосування в додатку «Київ Цифровий», за результатами більшість учасників опитування підтримали присвоєння імені Данила Дідіка вказаному скверу.
 
Як учасник патріотичного руху в Харкові Данило виступав на захист єдності та незалежності України. Після початку агресії Росії проти України 2014 року, брав участь у всіх акціях за цілісність України.
 

22 лютого 2015, в річницю перемоги Революції Гідності, у Харкові проходила хода на підтримку єдності України, в якій брав участь Данило. Хода почалася біля Палацу Спорту, активісти вишикувалися в колону та рушили в напрямку майдану Свободи, однак встигли пройти лише 100 метрів, коли було здійснено теракт, організатори якого (Сергій Башликов, Віктор Тетюцький, Володимир Дворніков), були пізніше ув'язнені, а згодом відпущені за процедурою обміну полоненими.

Хлопець ішов попереду колони, перебував поблизу епіцентру вибуху й отримав тяжку черепно-мозкову травму. Травма призвела до коми. Наступного дня, 23 лютого 2015 року, не приходячи до тями, Данило помер. Тоді від вибуху міни, закладеної проросійськими терористами, загинули ще троє учасників ходи: Микола Мельничук (18 років), Вадим Рибальченко (37 років), Ігор Толмачов (52 роки).

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!