В Україні розширили перелік професій для жінок, які повинні стати на військовий облік

6998 0
У переліку перелічено сотні найбільш поширених спеціальностей.

Міністерство оборони України розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок на обов’язковий військовий облік. Відповідний наказ був ухвалений 11 жовтня та набрав чинності 17 грудня.

Читайте також: У «Дії» з’явилася послуга для призовників і військовозобов’язаних

У переліку зазначено сотні спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки повинні стати на військовий облік. Зокрема, це програмісти, лікарі, юристи, медійники та комунікаційники (журналісти, оператори, піарники, видавці, бібліотекарі, перекладачі), музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, аналітики, фінансисти, науковці, менеджери різного профілю та інші.

Якщо професія входить до розширеного переліку та якщо жінка придатна до проходження до військової служби за станом здоров’я та віком (від 18 до 60 років) – стати на військовий облік для неї є обов’язком. Однак час, упродовж якого жінки повинні стати на військовий облік у військкоматі, досі не визначений.

Відповідно до закону про військовий обов’язок та військову службу, військовозобов’язаними є особи, які перебувають у запасі для комплектування ЗСУ та інших військових формувань у воєнний час, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом.

Читайте також: У «Дії» запрацює сервіс для призовників 

Директор підприємства повинен контролювати, щоб жінки, які працюють на підприємстві, встали на військовий облік. При прийнятті на роботу у жінок за розширеним переліком професій роботодавець повинен також перевіряти наявність у них військово-облікових документів та відміток про взяття на військовий облік.

У разі недотримання наказу порушникамзагрожує штраф від Держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Згідно зі ст. 210 КУпАП, працівниці, яка не стане на військовий облік, доведеться сплатити адмінштраф від 850 до 1700 грн. Тоді як роботодавець, відповідно до ст. 201-1 КУаПА, буде змушений заплатити від 5100 до 8500 грн.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!