Чи часто онкологічні захворювання є спадковими

11091 0
Наявність чи відсутність онкології у родині ані не забезпечує хворобу, ані не зменшує ризику його розвитку.
фото умовне

фото умовне

У структурі загальних онкологічних захворювань спадкові форми раку займають близько 10% від всіх випадків. Більше того, прийнято розрізняти сімейні форми раку та спадкові. Остання – це коли є генетична етіологічна причина, наприклад, поломка чи мутація в якомусь гені, що суттєво підвищує ризик розвитку раку. Що стосується сімейної форми раку, – це коли під час проведеного генетичного тестування (бо в родині були випадки раку) нічого не знайшли. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» Tvoemisto.tv розповів генетик, керівник відділення онкології медичної лабораторії «Діла» Дмитро Шапочка.

Читайте також: Рак – не вирок, а один із етапів життя. Що варто знати кожному 

«Ми розуміємо, що загальний генофонд родини сприяє тому, що в цій сім’ї частіше може зустрічатися онкологія, але причина не в одному гені, а загальному генетичному ландшафті», – зазначив Дмитро Шапочка.

Лікарка-онколог медичного центру «Дельта Мед» Наталія Яремик додала, що найбільш спадковими є рак молочної залози і рак кишківника.

«У нас є пацієнти, де на рак кишківника хворіли тато, брат і сам пацієнт. Всі померли у 56 років. Також серед пацієнтів були люди, які береглись, дотримувались здорового способу життя, у них не виникало гострих чинників, проте рак молочної залози проявився у мами, тітки, доньки», – прокоментувала лікарка.

Сьогодні людям, які є в зоні ризику, але ще не мають маніфестної форми, є можливість провести лабораторну діагностику, яка запідозрить чи навіть виявить проблему.

Читайте також: Як діагностують онкологічні захворювання сьогодні

Наявність чи відсутність онкології у родині ані не забезпечує хворобу, ані не зменшує ризику його розвитку. На думку лікарки-онколога медичного центру «Дельта Мед» Ярини Шан, найкраще не нехтувати оглядами та завжди бути пильними. Звісно, коли в родині були неодноразові випадки онкозахворювання (у батьків, їхніх батьків чи близьких родичів), то це має насторожувати. Наступне покоління щоразу може мати вищу онконастороженість.

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою цього випуску стали онкологічні захворювання. Під час ток-шоу експерти пояснили причини виникнення онкозахворювань, зміни в діагностиці та лікуванні раку, а також про те, що важливо знати пацієнтам вже сьогодні. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Партнерами випуску «Онкологія» є: Медичний Центр «Дельта Мед» та мережа медичних лабораторій ДІЛА.

Зазначимо, темою першого випуску ток-шоу «Консиліум» стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. А третій випуск був про дитячу стоматологію, де мами розповіли про свій досвід у догляді за зубами дітей, а лікар та експерт пояснили, на що справді треба звернути увагу та спростували міфи про дитячу стоматологію. У четвертому випуску поговорили про те, чому важливо доглядати зуби змолоду та які інновації в лікуванні й протезуванні. П'ятий випуск був присячений темі гастроентерології. Поговорили про те, які обстеження та коли варто проходити в гастроентеролога, і чи можуть психологічні чинники спричинити захворювання шлунка. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!