Київ

Велика Палата Верховного Суду скасувала засідання у справі садиби Терещенків у Києві

790 0
Коли відбудеться засідання Великої Палати Верховного Суду у справі Садиби Терещенків наразі невідомо.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

Велика Палата  вирішила скасувати розгляд справи щодо садиби Терещенків прямо перед її початком нібито через відсутність голови ВС Всеволода Князєва, який отримав недовіру і втратив посаду. Про це повідомила представниця «Фундації спадщини Терещенків» та правозахисниця, депутатка Київради VII скликання Олена Терещенко, яка є дружиною нащадка династії Терещенка.

Олена Терещенко наголошує, що напередодні, враховуючи затримання голови Верховного Суду, Велика Палата провела пресконференція й заявила всім ЗМІ про те, що правосуддя буде відбуватися у звичайному режимі.

Дізнавшись про це, обурені кияни, які прийшли до будівлі ВС, стали вимагати проведення засідання, а також викликати суддів вийти до людей. Після майже години скандування вийшов голова департаменту та розпорядник, які й надали всі пояснення. Проте жодних письмових повідомлень у зв’язку зі скасуванням розгляду справи надано не було.

Водночас, як стверджує Терещенко, біля суду були присутні «тітушки».

«Ще потрібно зазначити, що власники ПАТ «Центрелеватормлинбуд» найняли якихось людей характерної зовнішності (їх фото на останніх світлинах), які під час нашого перебування під судом намагалися зробити певні світлини, а потім йшли за нами допоки ми не підійшли до одного з них та прямо не запитали, що йому потрібно. Він став видаляти світлини з телефону й закликати нас подивитися, що в нього нічого немає», - розповіла депутатка, опублікувавши фото чоловіків.

Коли відбудеться засідання Великої Палати Верховного Суду у справі Садиби Терещенків наразі невідомо.

Читайте також: У Києві зникає садиба Терещенків. Чи є шанс на порятунок

Нагадаємо, у лютому Верховний Суд виніс остаточне рішення в касаційній справі: повернути пам’ятку архітектури до комунальної власності столиці. Однак як виявилось згодом, це рішення не було остаточним. Нібито через необхідність перегляду попередньої судової практики Верховний Суд передав справу на розгляд – Великої Палати Верховного Суду України.

Зазначимо, що боротьба за збереження та повернення Садиби Терещенків у власність київської громади вже триває 15 років.

Садиба Терещенків є пам’яткою архітектури місцевого значення. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика. Флігель будинку теж перебуває на державному обліку як нововиявлена пам’ятка архітектури.

До кінця 2007 року садиба була на балансі КП “Київжитлоспецексплуатація”, яке здавало її в оренду. У 2008 році унікальні будинки передали у власність ВАТ “Центрелеватормлинбуд” під реконструкцію. Зараз будівля перебуває в аварійному стані.

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!