Київ

Верховний суд повернув на повторний розгляд справу про незаконне будівництво ЖК «Сонячна рив'єра» у Києві

1004 0
Громада Микільської Слобідки вже 15 років бореться за берегову зону Лівого берега Дніпра.
Фото: Лун

Фото: Лун

Верховний суд повернув у КАОС на новий розгляд справу про забудову берегу Дніпра ЖК «Сонячна Рив'єра». Про це повідомив адвокат Олег Яким’як.

24 квітня Верховний Суд скасував рішення ОАСК та постанову Шостого апеляційного адмінсуду, задоволивши касаційну скаргу ГО «Микілька Слобідка» і направив справу на новий розгляд в КАОС.

Нагадаємо, будівництво ЖК «Сонячна Рів’єра» розпочалося у 2011 році попри невідповідність Генеральному плану Києва та Водному кодексу. Тоді землі були оформлені під будівництво в прибережній зоні аквапарку, дельфінарію та оздоровчого центру, проте згодом на цьому місці почали зводити житловий комплекс.

Будівництво вели приватні компанії ТОВ «Терра Капітал» і ТОВ «Укрбуд Девелопмент». Під заставу виділеної землі «Терра Капітал» взяла кредит на 170 мільйонів в «Ощадбанку».

Пізніше будівництво заморозили, а відновили лише у 2014 році. Забудовники отримали підтримку від КМДА, попри протест місцевих жителів. Забудовнику дозволили зведення двох багатоповерхівок. Під час активного будівництва Патріарший Собор Воскресіння Христового, який розташований поблизу, почав руйнуватися.

ЖК бізнес-класу складається з 2-х 31-поверхових будинків. Але, за планами забудовника, передбачалося будівництво комплексу будівель. 

На початку грудня 2019 року ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яке входить до складу Української державної будівельної корпорації «Укрбуд», заморозило будівництво на всіх своїх об'єктах. 

Тоді президент Володимир Зеленський заявив, що недобудовану нерухомість компанії «Укрбуд» завершить «Київміськбуд».

У 2020 році «Київміськбуд» ввів в експлуатацію ЖК «Сонячна рив'єра».

У листопаді 2021 року Київська міська рада вирішила викупити земельну ділянку площею 1,4892 га на вулиці Микільсько-Слобідській, 7-9 для облаштування парку.

Берег Микільської Слобідки включно з Урочищем Горбачиха має всі охоронні статуси, що мали б уберегти його від забудови. Тут вже створена перша черга парку Микільська Слобідка, але забудовників це не зупиняє.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!