Власниця приміщень церкви УПЦ МП у Львові розірвала договір про користування

7141 0
Приміщення, які використовувала релігійна громада, перебувають у приватній власності, тож власниця прийняла свідоме рішення розірвати угоду про користування.
фото: з відкритих джерел

фото: з відкритих джерел

Власниця приміщення, де розміщена була церкви Святої Трійці (УПЦ МП), розірвала з храмом угоду про користування. Йдеться про церкву на вулиці Антоновича, 100. Про це повідомив в.о. директора департаменту гуманітарної політики ЛМР Євген Бойко. 

«Окрім храму на Бобанича (колишня Короленка), московський патріархат втратив сьогодні у Львові ще один храм – церкву Святої Трійці на вулиці Антоновича. Приміщення, які використовувала релігійна громада, перебувають у приватній власності, тож власниця прийняла свідоме рішення розірвати угоду про користування», – йдеться в його повідомленні у Фейсбуку.

Як уточнив посадовець у коментарі Tvoemisto.tv, те приміщення, де раніше перебувала релігійна громада, було у власності підприємиці, що прийняли раніше розірвати угоду з громадою. Де буде тепер релігійна громада, їй не відомо, і місту теж.

Опечатані двері приміщення (фото надав Євген Бойко)

Нагадаємо, зранку 5 квітня до Кафедрального собору Львівської єпархії УПЦ МП, що на вул. Тараса Бобанича, прийшли парафіяни, які проголосували за перехід до Православної церкви України. У храмі провели богослужіння українською мовою. Близько до 12:00 до храму прийшли люди, які назвали себе парафіянами московського патріархату, які не згідні з переходом до ПЦУ. Також до церкви прийшов митрополит УПЦ МП Філарет, який заявив, що відмовляється переходити до ПЦУ. Біля будівлі були сварки та штовханина, приїжджала поліція.

Для довідки 

Свято-Троїцька церква – православний храм у Львові на вулиці Антоновича, 100. Належить до Української православної церкви. Літургія в храмі ведеться церковнослов'янською мовою.

Спочатку львівський храм в ім'я Пресвятої Трійці почали будувати в 1897 році, однак на вимогу австрійської влади він був у 1901 році освячений в ім'я Святомученика Георгія Побідоносця. У 1994 році священик Львівської єпархії Володимир Шарабура отримав благословення російського архимандрита Іоанна (Крестьянкіна) на будівництво нового Свято-Троїцького храму у 2002 році на колишній території заводу «Кінескоп», який в радянський період виробляв телевізійні трубки, кінескопи і оборонну продукцію.

Будівля складається з першого поверху складського корпусу, шість горішніх поверхів розібрані і зберігаються у вигляді опорних металевих конструкцій. Новий храм облаштовувався під опікою осельника Свято-Успенської Почаївської лаври (УПЦ МП) архимандрита Димитрія (Шевкеника). Перше богослужіння провели 11 квітня 2004 року, а з 2007 року богослужіння стали щоденними. При храмі була відкрита недільна школа, облаштовані бібліотека і церковний крам. У 2009 роцібув зібраний новий іконостас, завершено облаштування проскорки. Для тимчасової дзвіниці храму в Ярославлі (росія) були відлиті десять дзвонів. На червень 2010 року у неділі та в свята у храмі служили дві Божественні літургії, при храмі служили три священики і два диякони.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!