Як львівські підприємці готуються до блекауту та чи закуповують генератори

3034 0
Tvoemisto.tv дізналося у львівських компаній, як вони забезпечують себе резервними джерелами електроживлення та наскільки готові до ймовірного блекауту.
blog.pokupon

blog.pokupon

Кабінет міністрів скасував податки на ввезення в Україну генераторів та іншого необхідного для опалювального сезону обладнання. Це означає, що тепер перевезти цей товар можна за собівартістю за так званим нульовим розмитненням, як це було з автомобілями. Tvoemisto.tv дізналося у львівських компаній, як вони забезпечують себе резервними джерелами електроживлення та наскільки готові до ймовірного блекауту. 

Читайте також: Кабмін скасував податки на ввезення генераторів

«Ще 24 лютого ми зрозуміли, що можуть виникати різні ситуації. Тоді й купили генератор для !FESTrepublic, щоб забезпечити себе електропостачанням, бо позиціонували цю локацію як одне з безпечних місць. Уже після обстрілів у жовтні вирішили обмежити використання електроенергії в закладах: ввечері у наших ресторанах, де це можливо, вимикаємо зайве світло, і відвідувачі сидять при свічках», – розповів керівник PR-відділу Холдингу емоцій «!FEST» Тарас Маселко.

Одна з найбільших мереж ресторанів у Львові купила 10 додаткових генераторів. Зі слів Тараса Маселка, два з них уже поставили у !FESTrepublic, отже, за відсутності електроенергії заклад буде повністю забезпечений автономним живленням від резервних джерел. Однак не всі заклади холдингу будуть забезпечені на сто відсотків, адже є речі, від яких можна відмовитися. Крім того, деякі заклади, наприклад «Реберня» (їх у Львові три), мали генератори ще до 24 лютого, оскільки там працюють грилі, які мають гідрофільтри та нагрівають воду, тому там повинно бути безперебійне постачання електроенергії. 

Реберня на вул. Стрийській у Львові

Читайте також: Країни ЄС відправили в Україну 500 електрогенераторів

Так власники підприємств намагаються забезпечити себе резервними джерелами електроживлення. Обирають, виходячи з того, якої потужності генератор потрібен тому чи тому закладу. Підприємець Роман Зафійовський розповів, що купує генератори для автосервісу та складу, а також має генератор для власного будинку. І якщо для складських приміщень, як і для дому, підійдуть побутові генератори потужністю 3-5 кВт, то для автосервісу потрібні потужніші, які витримують навантаження від 10 кВт.

«Для складських приміщень вистачає простого однофазного генератора. Він не надто дорогий, коштує в межах 25 тисяч гривень. Мовиться про 4-кіловатні генератори, хоча я взяв трохи з запасом – на 5 кіловатів. Його повністю вистачає, щоби було світло, працював комп’ютер, на інші дрібні побутові потреби. У себе вдома використовую такий самий електрогенератор. 

А от що стосується автосервісу, то тут все значно складніше, тому що є енергозатратне обладнання, є трифазні мотори. Тобто такий генератор має бути зі стабілізацією напруги між фазами, щоби витримував навантаження 10 кіловатів і більше. Його вартість становить від 2-2,5 тисячі євро», – пояснив він.

Умовне фото

Читайте також: У МОЗ запевняють, що на випадок відключень електроенергії у кожній лікарні є генератор

У львівській ІТ-компанії SoftServe оснащувати виробничі центри дизель-генераторами почали ще в 2014 році, після того, як почався Майдан. Там, де через специфіку офісних будівель не було фізичної можливості їх поставити, живлення отримували від пріоритетної лінії електропостачання. У такий спосіб компанія повністю усунула ризики відсутності електроенергії до початку цієї війни, повідомив старший віцепрезидент з адміністративних питань SoftServe Юрій Стогній.

Будівля офісу SoftServe у Львові

«Наші дизель-генератори працюють автономно та розраховані на будинкову інфраструктуру, яка бере на себе навантаження. Поки дизель-генератори досягають продуктивної потужності, а це приблизно 2 хвилини, будинкові упси (джерела безперебійного живлення – Ред.) беруть на себе перепади напруги. І в комплексі це дає потужний результат. 

Наші дизель-генератори – це великі машини, які мають ємкість від 250 до 900 літрів і можуть працювати 24/7, але за умови вчасного їх заправлення, тобто можуть витримувати тривале навантаження. Що цікаво, ті машини, на які припадає навантаження від офісу, можуть працювати від 8 до 12 годин, деякі – й до 15 годин безперервно на одній заправці», – розповідає він.

Зі слів Юрія Стогнія, після масштабних відключень електроенергії 10 жовтня компанія вирішила забезпечити свої дизель-генератори додатковою заправкою, наразі готується купити велику кількість резервних джерел електроживлення.

Зазначимо, Львівська міська рада затвердила програму, за якою ОСББ  компенсовуватимуть половину вартості куплених генераторів. Раніше у матеріалі Tvoemisto.tv керівники львівських ОСББ розповідали, як готуються до зими. 

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!