Як очистити організм від шлаків. У МОЗ рекомендують інтервальне голодування

8109 0
Таким способом очищення організму можуть користуватися лише ті, хто не має протипоказань.
Фото: wworld.com.ua

Фото: wworld.com.ua

Аби очистити організм від старих молекул, так званих шлаків, у МОЗ радять звертатися до регулярного голодування. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Практика голодувати може бути корисною не лише впродовж одного дня на рік, а практика посту здобула наукове підтвердження та Нобелівську премію з медицини. Йдеться про автофагію. 

Білки, які неправильно «згорнуті», старі органели, віруси та бактерії, які могли поглинути клітини імунної системи потрапляють в лізосоми і знищуються. Лізосома нагадує пухирець всередині клітини із ферментами, які знищують непотріб.

Цей процес називається автофагія – дослівно, «самопоїдання». Він відбувається в тілі постійно, але кволо. Активує автофагію низка чинників, з-поміж яких – голодування, просто обмеження калорій та фізичні навантаження. 

Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину. Порушення механізмів автофагії спостерігається при нейродегенеративних захворюваннях. З віком та при регулярно високих рівнях інсуліну автофагія сповільнюється. І навпаки – коли ми голодні, коли немає інсуліну і натомість є гормон глюкагон, автофагія запускається

Читайте також: Уляна Супрун спростувала діагноз «остеохондроз»

Обмеження калорій у той чи інший спосіб – це модна та науково обґрунтована дієта. Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин. Тобто для “очищення клітин від шлаків” слід робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18 – але ж не постійно. 

Іншими шляхами «обмеження калорій» є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5х2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, і два дні споживаємо не більше ніж 500-600 ккал. 

Протипоказання:

  • Люди, які «заїдають стрес», можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж треба;
  • Голодувати і тренуватися не варто. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання;
  • Діабет 1 та 2 типу і голодування несумісні. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові.
  • Вагітним жінкам також не варто голодувати, а дотримуватися повноцінного, хоч і не надмірного, харчування.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!