Київ

У Києві урбаністи обговорили реалізацію проєктів у транспортній інфраструктурі з мером та чиновниками КМДА. Які результати

897 0
Транспортні експерти та урбаністи поділилися результатами зустрічі в КМДА.

Транспортні експерти та урбаністи 26 червня зустрілися з мером Києва Віталієм Кличком, директором Департаменту транспортної інфраструктури Русланом Кандибором та начальником патрульної поліції Києва Ярославом Курбаковим, аби обговорити нагальні питання розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури міста.
 
На зустрічі чиновники пообіцяли урбаністам продублювати підземні переходи наземними і взяти в роботу питання смуг громадського транспорту та велодоріжок. Про результати зустрічі йшлось у спільному релізі п'ять столичних груп урбаністів (Urban Crew, U-Cycle, Пасажири Києва, Рада з урбаністики Києва та Марш за Київ). 
 
Ініціатор розмови - Віталій Кличко. Зустріч стала відповіддю на ініціативи, озвучені на першому Київському форумі сталої мобільності 2023, що пройшов 18 червня, на якому столичні урбаністи обговорювали проблеми дорожньо-транспортної інфраструктури міста, а також підписали колектвине звернення до міста з 10 пунктів, де першою вимогою було звільнення очільника дептранспорту. 
 
Першим результатом зустрічі стало поновлення зборів Київської майстерні міста, на якій до великої війни урбаністи обговорювали з чиновниками на регулярній основі усі нагальні питання розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури. Перша після старту великої війни Майстерня при Дептрансі пройшла 26 червня, на ній йшлось про проєкти організації дорожнього руху. 
 
Як повідомили активістам на зустрічі, цьогоріч має з'явитись перші 7-8 нових наземних переходів, які продублюють підземні зі спику 49-ти об'єктів, які готували в минулі роки; невдовзі має з'явитися конкретний перелік об’єктів. Як вказують в ініціативі, місто погодилось, що темпи цих робіт потрібно збільшувати, адже у місті більше 250 не інклюзивних підземних переходів. 
 
Стосовно дублювання по вул. Пирогова біля ст. м. «Університет» підземного переходу наземним, активістів запевнили, що такий варіант розглядається, але після врахування думок киян пісдя голосування. Активісти вказують на недоцільність винесення питання на голосування:
 
«Водночас мер анонсував опитування в «Київ Цифровий» щодо наземних переходів, бо у місті є «1,2 млн авто і люди, які ними користуються, теж мають свої інтереси, – йдеться в дописі ініціативи. – Ми наголошуємо, що за наявності Стратегії розвитку Києва до 2025 року, Міської цільової програми до 2023 року, рішення Київради про дублювання підземних переходів, результатів моделювань, котрі показують відсутній негативний вплив на швидкість руху авто у різних сценаріях, позиції фахових ГО, що опікуються безбар'єрністю, – таке опитування не потрібне та лише затягує реалізацію проєкту. Нагадуємо, цей проєкт переміг на Громадському Бюджеті-2019. Тобто кияни вже проголосували за!»
 
 
Окрім цього, було порушено питання щодо відсутності смуг громадського транспорту на Повітрофлотському проспекті та вулиці Чорновола. Нагадаємо, у поліції виступили проти створення смуг громадського транспорту, поки там не буде збільшено ширину дороги. Це пропонують робити за рахунок тротуару. За результатами обговорення начальник патрульної поліції висловив готовність до конструктивної співпраці з громадськістю у рамках Київської майстерні міста.
 
Значну частину розмови присвятили питанню велоінфраструктури в місті. Директор Дептрансу вказав на відсутності потреби існування окремого велосектору в структурі очолюваного ним департаменту та запропонував виділити окрему посаду в існуючих підрозділах департаменту, що не задовольнило урбаністів: "Ми неухильно відстоюємо необхідність окремого велопідрозділу з кількох осіб, які за посадовими обов'язками будуть контролювати реалізацію затвердженої Київрадою Концепції розвитку веломережі".
 
Стосовно нових веломаршрутів у Києві, зокрема «Солом'янка-Центр» та «Троєщина-Центр», які вже давно є запроєктованими, чиновники кажуть, що фінансування на це не виділено, також не зроблено жодного з 15 магістральних веломаршрутів, які були передбачені Велоконцепцією до 2025 року.
 
У питанні розвитку громадського транспорту столиці, ключовим активісти вказують невірні пріоритети фінансування.
 
«На розвиток дорожньої інфраструктури цього року заплановано у 10 разів більше коштів, ніж на розвиток громадського транспорту, а також у 165 разів більше, ніж на будівництво і реконструкцію світлофорних об'єктів. Така ж ситуація була у 2021 році. Якщо бодай 2 млрд грн на рік (замість асфальту і розв'язок) направляти на реконструкцію трамвайних колій, то вже за кілька років швидкість руху трамваїв на більшій частині мережі зросла б у 1,5-2 рази!», – наголошують в ініціативі «Пасажири Києва».
 
Показовим наслідком недофінансування називають вулицю Дмитрівську та Глибочицьку, а також реконструкцію-довгобуд трамвайної колії на вул. Алматинській, яку цьогоріч теж не завершать: "Падіння пасажиропотоку і випуску громадського транспорту - це прямий наслідок недофінансування. Показовими є приклади вулиць Дмитрівської і Глибочицької. Також проблемою є трамвайні довгобуди - вул. Алматинська без кінцевої і платформ (мер вкотре доручив вирішити питання), лінія від Гната Юри до Михайлівської Борщагівки".
 
За підсумками зустрічі урбаністи вчергове передали чиновникам напрацювання понад 40 громадських ініціатив, які були відображені у «Зеленій книзі киян» ще у жовтні 2021 року під час проведення 10-тисячного «Маршу за Київ».
 
Також урбаністи анонсували наступну зустріч з мером за 2 тижні, на якій обговорять прогрес у виконанні піднятих проблем та обіцянок директора Департаменту транспортної інфраструктури.
Ігор Ющенко

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!