Київ

Суд зменшив суму, яку має сплатити архітектор «Квітів України», через програну справу забудовнику

752 0
Суд розглянув адекватність суми судових витрат, яку забудовник вимагає стягнути з Миколи Левчука – архітектора «Квітів України».
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

Київський апеляційний суд зменшив суму, яку повинен сплатити архітектор модерністської будівлі «Квіти України» забудовнику. Про це повідомили активісти «Цегли» у Telegram.

10 квітня 2023 року суд частково задовольнив позов забудовника Олексія Пишного – замість 300 тис. гривень 84-річний Микола Левчук має виплатити 25 тис. гривень.

Нагадаємо, що після декількох судових процесів навколо «Квітів України» архітектор програв апеляцію, а забудовник від нього зажадав відшкодувань у сумі, яку активісти назвали «непідйомною для однієї людини» та заявили, що забудовник хоче «роздягнути» Левчука через те, що архітектор планує продовжувати боротьбу у цій справі.

Оскільки сума, яку запропонував забудовник, була занадто високою, активісти продовжують збирати необхідні кошти, щоб допомогти архітекторові.

Читайте також: дозволів не давали, але й не проти зведення Ісламського центру. Чому КМДА байдуже до долі найстарішого пивзаводу Києва

Додамо, будівля «Квіти України» розташована в центрі Києва на вулиці Січових стрільців. Вона зведена у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука. У 1985 році отримала відзнаку Національної спілки архітекторів України як один із кращих архітектурних творів року. Улітку 2021 року власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для «реконструкції споруди». Проти цього виступили громадські активісти.

Нагадаємо, у липні 2021 почали зносити модерністичний фасад навчально-методичного павільйону «Квіти України». Згодом Шевченківський районний суд Києва заборонив власнику будівлі демонтаж на час судового процесу щодо порушення немайнових авторських прав архітектора.

На початку серпня Департамент охорони культурної спадщини КМДА своїм наказом вніс будівлю “Квіти України” до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва.

Раніше ми писали, що у Києві, на історичну будівлю пивзаводу Карла Шульца накладено арешт, та попри це, забудовник продовжує зносити будівлі за будівлями.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!