Як зміниться громадський простір на Санта-Барбарі у Львові. Роз'яснення та візуалізація

3351 0
Проєкт із реорганізації та облаштування сучасного громадського простору на площі перед ТЦ «Зубра-центр» переходить у активний етап реалізації. Зараз опрацьовано та попередньо погоджено концептуальні пропозиції зміни площі. Розповідаємо, як виглядає проєкт і що буде з територією на Санта-Барбарі далі.
http://lviv.samopomich.ua/

http://lviv.samopomich.ua/

Олег Береза, один з ініціаторів проекту, депутат фракції «Самопоміч» ЛМР, розповідає, що коли було побудовано трамвайну колію на Сихів, стало зрозуміло, що цей район отримав не просто нове сполучення, а нове життя. Погоджується з цим і начальник відділу інвестиційних проектів ЛКП «Львівавтодор» Павло Сирватка, на думку якого важливість простору на Санта-Барбарі зросла після запуску трамваю. 

«Зараз площа далека від ідеалу: поганий стан покриття, часто відсутні стежки на потрібних напрямках руху, рознесені зупинки громадського транспорту, неясно — яка частина площі належить громадському транспорту, а яка — приватному, немає організованих місць для стоянки громадського транспорту в очікуванні відправлення. Важливо врахувати не тільки поточні потреби користувачів площі, а й те, як вона розвиватиметься у майбутньому», — говорить він.

Олег Береза розповідає, щоб урахувати ці всі моменти, разом з Сихівською райадміністрацією та активними підприємцями вони звернулися до урбаністів. Ідею архітектора Антона Коломєйцева представили депутатам і підприємцям, а зараз планується ширше обговорення з усіма охочими. На основі усіх пропозицій і побажань проєкт вдосконалять для подальшої реалізації.

«Те, що ви зараз бачите на візуалізації, — це концептуальний проект, який потребує широкого обговорення. І тут буде найважче: як все врахувати? До мене звернулися, бо я давно працюю наж Інтегрованою концепцією розвитку міста, і мені було цікаво зайнятися цим простором. Ми консультувалися і з Сихівською райадміністрацією, і з транспортниками, і з власником торгового центру, і, базуючись на цьому фор-ескізі, залучатимемо до обговорення ширші кола», — говорить Антон Коломєйцев.

Антон Коломєйцев під час виступу про інтегрований розвиток міста на
Форумі Break West "Нерухомість.Девелопмент.Рітейл"   

Основна складність проєкту, за його словами, у тому, що необхідно створити комфортний простір у відносно новому, але вже сформованому районі. Якщо історична частина формувалася століттями, і такі громадські простори, як площа Ринок чи інші площі середмістя зі сформованими громадськими будівлями, зараз задовольняють потреби як туристів, так і  самих львів’ян, то, каже Антон Коломєйцев, простори в спальних районах свого часу не встигли реалізувати належним чином.

«Встигли звести багато житла, але не встигли створити соціальної інфраструктури більшої, ніж школи і садочки», — говорить він.

При цьому наявність освітньої інфраструктури Сихова, говорить Антон Коломєйцев, стала великим плюсом. Проте поза нею нічого, крім кінотеатру імені Довженка, не збудували. Цілісний громадський простір — з оточенням, озелененням, будівлями, які складають єдине композиційне ціле, — відсутній.

«У центрі завдання — реконструювати або осучаснити. Так, як це, до прикладу, якісно зробили на площі Митній чи планують робити на площі Теодора. На Сихові живе величезна кількість людей, які не мають таких затишних площ та скверів. Важливо створити тут локальні субцентри, в яких людина могла б знайти рекреацію, дозвілля, місце зустрічей. Згідно з нашою концепцією, велику частину простору на Санта-Барбарі перетворять на затишну міську площу та зелені скверики, адже шлях до найближчого парку імені Івана Павла ІІ для мешканців тієї ж вулиці Трильовського скадає майже 1 км», — говорить архітектор.

Серед основних завдань, які необхідно реалізувати, Антон Коломєйцев називає впорядкування хаотичного паркування, зміна розташування МАФів, збереження двох смуг і розширення їх під місце паркування для зупинок автобусів, інтеграцію просторів і збереження своєрідного символу цього району — арок «Санта-Барбари».

«На мою думку, арки на будівлі «Санта-Барбари», що стали своєрідним символом, потрібно  залишати. Це досить цікава архітектура 80-х років на зламі модернізму та пост-модернізму, яку треба відремонтувати і зберігати. Потрібно дати можливість торгівлі відкритися, зробити якісні вітрини, адже тут багато великих магазинів», — говорить архітектор.

МАФи планується «зібрати» в одному місці та зробити їх естетично привабливими.

«Одна група зупинок громадського транспорту буде сформована з південного боку для крупно-габаритних міських автобусів, що мають тут кінцеву, а інша — ближче до трамвайної зупинки, аби пасажири могли одразу зручно перейти по новоствореному пішохідному переходу. Заплановано, що там зможе зупинятись спарений тролейбус, який в майбутньому тут курсуватиме», — пояснює Антон Коломєйцев.

На його думку, для проєкту важливо знайти спільні точки дотику з усіма «користувачами» території. Необхідно почути думку спеціалістів, наприклад, тих, хто займається велоінфраструктурою, іншими громадськими просторами по сусідству чи, для прикладу, «Львівелектротрансу», щоб врахувати всі нюанси громадського транспорту та пасажирів.

«Вирішальним є створення комфортного простору для спілкування і дозвілля мешканців цього мікрорайону. Перенесення автобусних зупинок ближче до дороги, зведення розкиданих точок торгівлі в єдиний центр, вивільнення простору для зручних алей і сухого фонтану. Ми хочемо, щоб після робочого дня сихівчанин міг відпочити тут з насолодою», — говорить Олег Береза.

«Реорганізація цього простору безперечно потрібна. Щодня тисячі людей проходять чи проїжджають цією площею, і тому дуже важливо зробити для них комфортне місце як для проведення часу, так і для очікування громадського транспорту та для руху транзитом на авто», — говорить депутат фракції «Самопоміч» ЛМР Ігор Корончевський.

За словами Олега Берези, оскільки сам простір є міським, його проєкт подаватимуть на фінансування міської ради, але одночасно йде пошук і залучення доброчинних коштів.

Публікація в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!