Європейська залізниця без черг і сухий порт. В уряді розповіли, якою має бути прикордонна частина Львівщини

5078 0
Інвесторам пропонують вкласти гроші у реалізацію цих планів.
Фото: Євген Кравцов

Фото: Євген Кравцов

Як писало Tvoemisto.tv, днями Кабмін оприлюднив інвестиційний атлас для потенційних інвесторів, у якому наведений перелік об’єктів, що пропонуються бізнесу, та їхні характеристики.

Серед пропозицій на Львівщині згадується будівництво євроколії зі станції Скнилів у Львові до станції Мостиська та про будівництва анонсованого ЛОДА вже кілька років тому сухого порту біля кордону з Польщею.

У атласі зазначається, що євроколія дозволить збільшити пасажиропотік у напрямку Польщі до 634 тис. пасажирів на рік за рахунок курсування трьох поїздів щодня. А час митного контролю скоротиться до 4-х годин.

Окрім того, ідеться в атласі, європейські залізниці зможуть інтегруватись в мережу Укрзалізниці.

Колишній керівник УЗ Євген Кравцов казав, що будівництво євроколії зі Скнилова у Мостиська займе близько року і коштуватиме 900 млн грн. У атласі зазначається, що колія мала би бути збудована у 2021 році, а її орієнтовна вартість – 20,8 млн доларів. Утім в атласі також є примітка про те, що це лише інформаційна пропозиція і всі цифри в реальності можуть різнитись.

Читайте також: Великий план залізниці або Чи потрібна нам євроколія до Скнилова

Нагадаємо, ідеться про 69,8 км суміщеної колії 1520/1435 мм та 3,1 км колії 1435 мм. У межах цього проєкту мають реконструювати 8 станцій та збудувати інфраструктуру на вокзалі Скнилова.

У 2018 році в Україні анонсували будівництво євроколії від Брюховичів до кордону, яка  з’єднає Львів, Київ та Одесу Впродовж 2019 року мали розробити техніко-економічне обґрунтування. Крім цього, євроколією Львів планують з’єднати з Любліном та Варшавою.

Поряд із євроколією в атласі є така ж інформаційна пропозиція про будівництво біля станції Мостиська-2 «сухого порту» площею десь у 100 гектарів. Тут час реалізації проєкту – 2026 рік.

Читайте також: Укрзалізниця хоче збудувати житло і офіси на місці приміського вокзалу

Як розповідав Tvoemisto.tv керівник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис, про будівництво так званого сухого порту ідеться вже давно. Це масштабний проєкт і станом на листопад 2019 року було кілька іноземних компаній, які роздумували над його реалізацією.

Додамо, в інвестиційному атласі також пропонується у концесію частина львівського аеропорту.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!