Як зробити, щоб українська справді стала мовою більшості та що зміниться для львів’ян з 1 грудня. Підсумки доби

896 0
Нині 30 листопада та 645 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ситуація на фронті: 29 листопада українські сили продовжили наземні атаки на лівому березі Херсонської області та просунулися, про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Російські джерела стверджували, що українські сили просунулися на південний захід від Кринок (30 км на північний схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро) і закріпилися в сусідньому лісовому масиві. Генштаб України повідомив, що українські війська утримують позиції на східному березі Дніпра.

За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 101 бойове зіткнення. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали 4 удари по районах зосередження противника та ще 2 – по його ЗРК. Уражено 3 пункти управління та 2 ворожі склади боєприпасів.

Уночі окупанти знову завдали удару по Україні, застосувавши 8 зенітних керованих ракет С-300 та 20 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131». Нашими захисниками знищено 14 ударних БпЛА. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, зокрема у місті Мирноград Донецької області та інша цивільна інфраструктура.

Читайте також: Дружину Буданова отруїли, зокрема, миш’яком та ртуттю, – ЗМІ. У ГУР пообіцяли, що більше інформації оприлюднять згодом.

Та: Львівський суд продовжив запобіжні заходи для службовців ТЦК, які били та утримували двох чоловіків. Інцидент трапився ще у вересні цьогоріч.

Та: Понад дві тисячі дронів відправили на передову зі Львівщини. До благодійної ініціативи долучилися представники соціально відповідального бізнесу, міжнародні донори та небайдужі люди.

Акцент дня: Євгенія Кузнєцова: «Російськомовним не хочеться втрачати статус привілейованої касти». Як не реагувати на мовні скандали у фейсбуці; чому люди не хочуть відмовлятись від російської; що необхідно зробити, щоб українська справді стала мовою більшості? Про це та інше Tvoemisto.tv говорило з письменницею Євгенією Кузнєцовою. Вона – авторка бестселера «Спитайте Мієчку» і науково-популярної розвідки «Мова – меч. Як говорила радянська імперія». В останній книзі її авторка не лише аналізує конфлікти навколо української та російської мов, але й намагається відповісти на питання, чому наші стосунки з мовами та їх носіями саме такі.

Читайте також: Україна серед лідерів з благодійності або Як шукати гроші на добрі справи. Цей тиждень у світі проходить під хештегом #Щедрий вівторок – міжнародної благодійної акції, яка закликає до добрих справ. Війна суттєво змінила культуру благодійності в Україні. Кожен українець чи українка стараються щось робити, аби підтримати наше військо і наблизити перемогу. Прикро, що це відбулось через війну. Однак ми є свідками величезного стрибка у розвитку культури благодійності в Україні. Про цей феномен розмірковує Наталка Климовська, проректорка з розвитку та комунікацій УКУ, фахівчиня з фандрейзингу.

Ключові події:

1. Роботодавці мають до 1 грудня подати списки військовозобов’язаних до ТЦК. Їх мають подавати керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, установ, організацій, підприємств, закладів освіти незалежно від форм власності щороку до 1 грудня.

Читайте також: Що зміниться для львів’ян з 1 грудня. Зокрема, йдеться про безготівкову оплату проїзду, свята за новим календарем, новий порядок ввезення гумдопомоги, відкриття ковзанки, повернення «Лижного експресу», канікули в школах, відкриття для проїзду в місті та області;

2. Щодо стародавньої вілли на Коновальця у Львові все ще не уклали охоронний договір. Як повідомила виконувачка обов’язків керівниці управління охорони історичного середовища Маріанна Мороз, з цим наразі є проблеми через те, що у будинку є три власники. Проте договір таки укладуть, а наразі визначають «як, на що і з ким».

Читайте також: Забудовник презентував громаді проєкт забудови території пивзаводу Ріхерта на Подолі. Що з ним не так. Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступає проти будівництва на території пивзаводу споруд вищих за 27 метрів.

Та: На Київщині шахраї заволоділи землями Київської ГЕС. Землі привласнювали в інтересах забудовників через корупційні зв’язки у держорганах.

А також: Мінінфраструктури наказало перевірити спірну забудову на Сихові. Це зроблять за результатами розгляду колективного звернення мешканців району та ГО «Кращий Сихів»;

3. На Львівщині прокладуть нову євроколію. Що це дасть. Йдеться про модернізацію дільниці від станції Мостиська, яка розташована на кордоні з Польщею, до Львова (Скнилів).

Як доїхати із Залізничного вокзалу до центру Львова. Перелік маршрутів.

Читайте також: У Київраді розглянуть будівництво тролейбусних ліній до Броварів і Бучі. Наразі проєкт рішення перебуває на розгляді профільних комісій міської ради;

4. «Ворожіння» на паляничках і коржиках. Якими були традиції бойків, лемків, і поліщуків у цей день. У четвер, 30 листопада, відзначають день апостола Андрія Первозванного – одного із перших послідовників Ісуса Христа.

Читайте також: У Великій Лаврській дзвіниці відкриється резиденція Святого Миколая. Всі охочі зможуть не лише написати листа Святому Миколаю, а й випробувати чарівну силу арки бажань, ставши під нею і загадавши свої найзаповітніші прагнення;

5. У Львові таки встановлять головну різдвяну ялинку. 14-метрову ялинку подарує місту меценат з Білогорщі.

У яких містах на Львівщині цьогоріч не будуть встановлювати ялинку.

На цю ж тему: Різдво У Львові. Як місто готується до свята. 22 грудня, на площі Ринок, перед Ратушею, відкриють шопку, яка є незмінною для міста вже 9 років, а у переддень Різдва, 24 грудня, на площі Ангелів встановлять чотирьохметрового дідуха.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!