Київ

Забудовник «Квітів України» програв суд проти активіста та має відшкодувати витрати

702 0
Свої вимоги забудовник обґрунтовував образою власної честі та гідності
"Квіти України" / фото з відкритих джерел

"Квіти України" / фото з відкритих джерел

Подільський районний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову забудовника «Квітів України» у справі проти активіста Тараса Грицюка та зобов'язав забудовника відшкодувати витрати відповідачам на правову допомогу. Про це пише «Цегла».

Відповідне рішення прийняла суддя Скрипник. Свої вимоги забудовник обґрунтовував образою власної честі та гідності, які вбачав у висловлюваннях Грицюка щодо самовільного демонтажу павільйону «Квіти України».

Нагадаємо, у 2019 році компанія Rockwill Group на чолі з Олексієм Пишним придбала будівлю та вирішила її переробити на восьмиповерховий офісний центр із надбудовою та підземним паркінгом. Про власника «Квітів» Олексія Пишного відомо, що він кілька років вів бізнес у росії, який отримував державні гроші з російського бюджету, а також мав два російських паспорти. Депутатки Київради Ксенія Семенова та Євгенія Кулеба називають голову НБУ Андрій Пишного реальним власником будівлі.

У червні 2021 року навколо будівлі з’явився паркан. Інформаційних стендів на ньому не було. Забудовник спершу зрізав 30-річний виноград на будівлі, а потім «Квіти України» почали демонтувати. Активісти тоді зламали будівельний паркан та почали чергувати біля будівлі. Після цього почалися судові процеси. У вересні 2021 року  забудовник ініціював відкриття кримінального провадження проти активіста Тараса Грицюка та телеканалу «1+1», які висвітлювали події.

На початку серпня Департамент охорони культурної спадщини КМДА своїм наказом вніс будівлю «Квіти України» до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва, а Міністерство культури внесло будівлю до реєстру державних пам’яток.
 
Однак  у грудні 2022 року суд скасував наказ Мінкульту про внесення будівлі  до реєстру пам'яток архітектури. Тож міністерство подало апеляцію.
 
У червні 2023 року стало відомо, що компанія Rockwill Group виставила споруду на продаж. Оголошення про продаж помітили на платформі онлайн-оголошень OLX, згідно з ним ціна будівлі становить 5 мільйонів 30 тисяч доларів.
 

У жовтні 2023 року Апеляційний суд скасував рішення ОАСКу щодо позбавлення модерністського павільйону «Квіти України» статусу памʼятки.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!