Київ

Забудовник презентував громаді проєкт забудови території пивзаводу Ріхерта на Подолі. Що з ним не так

681 0
Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступає проти будівництва на території пивзаводу споруд вищих за 27 метрів
Візуалізація проєкту. Фото: A Development

Візуалізація проєкту. Фото: A Development

В приміщенні Подільської РДА відбулася презентація проєкту будівництва Ріхерт&Парк для місцевих жителів. Забудовник обіцяє вкласти $10-15 млн у благоустрій, однак наполягає на  праві будувати споруди до 60 метрів висотою, що суперечить Генплану міста, який обмежує будівництво у центральній планувальній частині міста висотою до 27 метрів.

Як повідомляє Подільська РДА, девелопер «Керамблоки-Інвест» (входить до складу групи А Development) презентував загальну концепцію проєкту, архітектор розповів про концепцію забудови: житлові будинки, дитячі садки, клініка здоров'я, магазини та інше. Також зробили акцент на реставрації історичних будівель пивного заводу Ріхерта, що стануть невідʼємною частиною проєкту.

Від присутніх мешканців пролунали питання стосовно археологічних досліджень та щодо збереження будівель комплексу Ріхерта, які мають значну історичну цінність. Девелопер пообіцяв представити мешканцям проєкт реставрації після його погодження.

Як пише «Наш Київ», за словами власника компанії А Development Олексія Баранова реалізація проєкту має обійтись в $200 млн. Але на сьогоднішній день на заваді будівництву є неврегульовані відносини з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА. Очільниця Департаменту Марина Соловйова, яка теж була присутня на презентації, має принципову позицію щодо висотності окремих будівель проєкту. Вона категорично проти 42-метрових будинків (12 поверхів), оскільки «висотність у центральній планувальній частині міста не може перевищувати 27 м, як це є в діючому Генеральному плані».

Проте представники девелопера наполягають, що підвищення висотності забудови регулюється не лише Генеральним планом міста, а також, згідно ст.32 Закону України «Про охорону культурної спадщини» в редакції, що діяла до 01.01.2019 р. та Наказу Міністерства культури України №122 від 17.12.2012 р., історико-містобудівним обґрунтуванням та проєктом, які підлягають погодженню у Мінкульті. ТОВ «Керамблоки-інвест» розробило та погодило історико-містобудівне обґрунтування та проєкт ще в 2016 році. Ці документи закріплюють висотність забудови на цій конкретній ділянці в діапазоні від 27 до 60 метрів.

Саме збільшена висотність окремих житлових будинків на ділянці, за словами Баранова, дозволить «витягнути» економіку проекту, оскільки на ділянці загальною площею близько 11 га об'єкти благоустрою займатимуть майже 90% території — а це й зелені насадження, й укріплення берегів озера, й облаштування соціальної інфраструктури. Взагалі, витрати на благоустрій стартуватимуть з мінімальної позначки у $10-15 млн. 

На початку вересня 2021 року A Development презентувала громадськості проєкт реконструкції заводу Ріхерта та будівництва поблизу ЖК з будинками висотою у сім, дев’ять та дванадцять поверхів (42 метри). Проєкт розробляла «Творча архітектурна майстерня Андрія Пашенька».

Наприкінці липня антикорупційний журналіст та активіст Георгій Могильний звернув увагу на те, що у торік Департамент охорони культурної спадщини КМДА збільшив дозволену висоту забудови Подолу в окремих кварталах. Такий наказ у травні 2022 року підписав колишній голова Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк. В оновленій документації про режими використання пам’ятки «Історичний ландшафт Київських гір та долини ріки Дніпро» висотність зросла з 15 до 27 метрів. А біля підніжжя гори Щекавиця межу підняли до 42 метрів. Відповідні зміни розробив Інститут культурної спадщини на чолі з Анною Звірякою.

Могильний припустив, що це рішення, зокрема, пов’язано з проєктом будівництва ЖК компанії А Development на території пивзаводу Ріхерта. Максимальна висота на цій ділянці становила 15 метрів, це приблизно чотири поверхи.

У компанії A Development заперечують, що звертались до КМДА із проханням змінити висотність. 

Крім того, як наполягають активісти, за представленим проєктом реставрації, збереженню підлягають лише фасадний корпус та димар. При цьому стару броварню та житловий будинок заплановано знести.

Як наголосив дослідник Антон Короб, стара броварня та житловий будинок це найстаріші збережені елементи броварні, датовані 1860-ими роками.

Водночас, як вказує активіст Дмитро Перов, нова забудова в охоронній зоні памʼятки не має перевищувати висоти памʼятки. Тобто, димар заводу обмежує будівництво своєю висотою — 42 м.

У забудовника ж наполягають, що згідно із чинним охоронним договором, компанія зобов'язується відреставрувати лише три споруди:

  • будівля головного корпусу Пивзаводу Ріхерта (комплекс споруд 1890-1909рр)
  • димар 1895 року
  • будинок житловий та конторський 1910 року

 

Проєкт реставрації даних обʼєктів наразі перебуває у стадії розробки.

Пивоварний завод, розташований на Подолі за адресою вул. Кирилівська, 35, є пам’яткою архітектури місцевого значення. Пивоварня була побудована у 1895 році і є однією з найстаріших у Києві. Після розпаду СРСР завод приватизували, там працював Київський завод солодових екстрактів. Однак у 2006 році підприємство припинило свою діяльність.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!