Зруйнувати бар'єри: у Львові пройшла акція «День відкритих сердець». Фото

2051 0
У межах акції люди з інвалідністю розповіли, як не опускати руки та продовжувати жити наповну. Такий захід у Львові відбувся вперше.
Фото: Ірина Саєвич

Фото: Ірина Саєвич

У Львові влаштували акцію «День відкритих сердець», де четверо успішних людей з інвалідністю розповіли, що інвалідність не є перешкодою, щоб подорожувати та досягати успіху. Про це повідомляє «Громадське радіо».

Однією зі спікерок була  Оксана Кононець, яка зробила презентацію із світлин свого життя. На них два періоди: до 20 років й після того, як з нею трапився нещасний випадок. Шість років тому дівчина випала із п’ятого поверху й вже не змогла встати на ноги. Оксана не впала у депресію — стала моделлю і представляла Україну на міжнародному конкурсі краси для людей з інвалідністю.   «Я побачила одне шоу, де була дівчина з такою ж травмою, як у мене, і це їй не завадило стати однією з найвідоміших моделей світу, пересуваючись на інвалідному візку. Я вирішила, що потрібно діяти, намагатися досягти чогось, щось пробувати»,  — каже Оксана Кононець.


У ще одного спікера Івана Маслюка – ДЦП. Це не завадило йому декілька років тому велосипедом дістатися зі Львова до Лісабона. Тепер Іван втілює найвідважніші мрії інших людей. Його організація «On three wheels» завдяки спеціальному обладнанню допомагає людям з інвалідністю підкорювати вершини Карпат. Підняли в гори вже 15 людей. Першим був сам Іван.

«У мене була мрія подорожувати, я не хотів сидіти вдома, тож два роки тому ми з друзями перетнули всю Європу. Згодом підкорили найвищу гору України – Говерлу. Це сталося на початку минулого літа. Це були неймовірні емоції», — ділиться спогадами Іван Маслюк.

«Нам не вистачає умов для пристосування у суспільстві: аби ми могли вийти на вулицю, подорожувати, працювати не віддалено, а бути активними членами суспільства. Для цього всі люди з інвалідністю мають об’єднатися, докласти спільних зусиль, аби наше суспільство змінилося, аби змінилося передовсім ставлення до нас і зник страх здорових людей перед людьми з інвалідністю», — каже співзасновник організації «Відкриті серця» Ігор Зінчук. 

Акцію влаштували не лише для того, щоб мотивувати людей з інвалідністю, але і боротися зі стереотипами, розповідає співорганізаторка Ярина Янчак. «Ми хочемо навчити дітей спілкуванню. Зруйнувати бар’єри, адже ми часто чуємо, що є люди, які йдуть вулицею і відвертають погляд від людей з інвалідністю. Це як мінімум не нормально. Ми хочемо дітям показати приклад, що не варто думати про минуле, а будувати майбутнє», — пояснює Ярина Янчак.


Фото: Ірина Саєвич, Іван Маслюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!