Що зробили цього року у Львові, щоб місто стало комфортнішим для людей з інвалідністю

910 0
У 2023 році в Львові встановили 5 підйомників та 5 пандусів для людей з інвалідністю.
фото умовне

фото умовне

У Львові вже кілька років діє програма забезпечення доступності житлових приміщень осіб з інвалідністю у кріслах колісних або з порушенням зору. Завдяки ній вже вдалося встановити 38 підйомників. Минулого року, у зв’язку із воєнним станом, встановлення підйомників було призупинено, бо роботи належать до капітальних видатків, та цього року їх відновили і вже встановили 5 підйомників.

Джерело: пресслужба ЛМР

«Щороку до програми вносяться зміни і додається новий перелік осіб з інвалідністю, у будинках яких необхідно облаштувати пандус чи підйомник. Перед тим моніторингові групи, які утворені у кожному районі, обстежують будинок, спілкуються з мешканцем – особою з інвалідністю, і визначають, що з елементів доступності технічно можливо облаштувати», – розповіли у департаменті житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Читайте також: Що зміниться на площі Ринок та вокзалі, або як Львів стає доступнішим 

На початку 2023 року в бюджеті розвитку Львівської міської територіальної громади на 2023 рік виділили 2 млн грн на встановлення 5 підйомників – на вул. Сосюри, Пасічна, К. Левицького, Катедральна, Мазепи. Станом на зараз 3 вже встановлено повністю і ще на 2 тривають завершальні роботи з монтажу. Також на останній сесії було виділено ще 3 млн грн на встановлення ще 7 підйомників. Роботи зі встановлення будуть проводити після виготовлення проектно-кошторисної документації та проходження експертизи. Станом на 2023 рік у житлових будинках Львова необхідно встановити 44 підйомники. Але, на жаль, з огляду на війну, кількість може зростати.

Орієнтовна вартість встановлення одного підйомника 400-600 тис. грн. Вартість залежить від висоти платформи, від конструкції підйомника (похила чи вертикальна платформа), від конструкції сходової клітки (з поворотом чи без повороту платформи), від системи управління підйомником (керується з площадки чи індивідуальним пультом). Виконує роботи з облаштування підйомників ЛКП «Львівсвітло». Після встановлення підйомник залишається на обслуговуванні підприємства, і в разі якихось несправностей їх оперативно усувають.

Читайте також: У Львівській громаді зросла кількість людей з інваліднстю внаслідок війни 

«Запитів на підйомники є багато, але не всюди їх можливо встановити. Складно встановити підйомник у старих будинках, бо там зазвичай мало місця і сам конструктив будинку не дозволяє це зробити. Іноді доводиться змінювати вхідні двері і навіть дверні отвори, щоб мати змогу змонтувати підйомник. Якщо ж особа з інвалідністю переїжджає в інше місце проживання чи помирає і потреба у підйомнику відпадає, то, знову ж таки, відповідно до Програми, ми переставляємо цей підйомник в інший будинок. Такі роботи теж не дешеві – демонтаж і перестановка коштує 100-130 тис. грн. Адже потрібно виготовляти нове ПКД, проходити експертизу… Загалом, в середньому, роботи із встановлення підйомника тривають до 2 місяців», – розповідають у ЛКП «Львівсвітло».

Як пояснили у Франківській районній адміністрації, якщо у будинку неможливо встановити ні пандус, ні підйомник, тоді, якщо мешканець погоджується, готують звернення у соцзахист про обмін квартири.

Читайте також: Чи комфортний Львів для людей з інвалідністю 

«Кожні три місяці соцзахист оновлює списки осіб з інвалідністю, і якщо там з’являються нові особи, то ми не чекаємо, коли мешканець звернеться до нас, ми йдемо до мешканця, обстежуємо його житло, розповідаємо про програму і що є можливість встановити пандус чи підйомник, відтак запитуємо чи потрібні вони їм чи ні. Адже є багато осіб з інвалідністю лежачих, чи старших, які кажуть, що не потребують таких елементів. Тому у пріоритеті для нас військові, діти і активні особи на кріслах колісних», –  розповіла Ольга Струмеляк, заступниця голови Франківської районної адміністрації. 

Зокрема, у 2023 році у Франківському районі Львова облаштували 5 пандусів і 1 підйомник встановили в ЛКП «Вулецьке». Також проводять пониження пішохідних переходів. На сьогодні 75% пішохідних переходів у районі мають пониження

Додамо, що на вулиці Пилипа Орлика, 4 у Львові облаштували доріжки для маломобільних груп населення, а у п’яти зі семи районів Львівської області на маршрутах курсують автобуси, які пристосовані для людей з інвалідністю. До того ж на Львівщині нещодавно для них відкрили автошколуТакож незабаром буде створена мапа львівських закладів харчування, де є інклюзивна вбиральня, доступна вхідна зона та пандуси. 

Нагадаємо, що для того, щоб обговорити, чи готові підприємства працевлаштовувати поранених на війні людей, чи шукають ветерани роботу, які вакансії пропонує їм львівський ринок праці, а також про те, на скільки Львів є доступним й інклюзивним для людей з інвалідністю, що робить місто, щоб покращити умови і чого бракує військовим Tvoemisto.tv організувало дискусію «Робочі місця і доступність. Чи готова Львівщина до повернення військових». Читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!