П’ять речей, які особисто ви можете зробити для виходу зі сміттєвої кризи

19439 0
Львів справді на порозі катастрофи. Діяти повинні всі, навіть ті, хто дотепер сподівався, що влада дасть раду проблемі зі сміттям
Фото: mykyiv.com

Фото: mykyiv.com

Львів’янин Всеволод Поліщук, співзасновник маркетингової агенції Readyto, віддавна сортує сміття, й закликає почати робити це всіх, навіть найбільших скептиків.

Кілька дуже конкретних і практичних речей про #львівськесміття.

Я доволі довго намагався розповідати про те, що сортування, переробка і пропаганда зменшення продукування сміття – це єдиний реальний вихід із кризи. Зокрема, регулярно штормив цим питанням Андрія Садового: в коментах на його ФБ-сторінці, в ефірі радіо, напряму на зустрічах із львів’янами.

Відповіді завжди були у стилі: ми розуміємо потребу в сортуванні, ми підтримуємо ідею Zero Waste Lviv, але все це далека перспектива.

Востаннє таку відповідь я почув минулого вівторка. Очевидно, що всі зусилля команди Садового були спрямовані на полігони й завод, а тема сортування залишається другорядною.

Але вже в п’ятницю Садовий заявив, що сортування стає пріоритетним напрямком. Для мене це означає не лише почухане самолюбство («а я ж казав»). Є погана новина: те, що міська влада звернулась до цього інструмента, означає, що ситуація справді критична. Що знайти місця для вивезення сміття виглядає нереальним, а загроза епідемії та ситуація з перекриттям вулиць стає неконтрольованою.

Разом із інформацією з інших джерел це дає змогу зробити висновок: ми на порозі катастрофи. І діяти треба навіть тим, хто раніше ігнорував проблему або казав «є влада, хай розбирається». Якщо вам не байдуже ваше власне здоров’я, далі так робити не вийде.

Що робити натомість?

По-перше, серйозно сприймати заклик до окремого сортування органічного (вологого) сміття. Якщо я правильно розумію, вже в межах тижня-двох у місті помаркують усі контейнери й насамперед вивозитимуть сміття з тих майданчиків, де органіку сортують окремо. Тут я теж міг би позловтішатись і покритикувати спосіб сортування, але не буду. Якби програму почали рік тому, можна було б діяти інакше, а зараз акцент на органіці цілком логічний. Саме вона притягує щурів і мух, саме вона, розкладаючись, продукує метан і сморід.

Отже, щойно з’являться марковані контейнери, сортуйте самі й розповідайте сусідам, батькам, знайомим, як це робити. Органіку треба буде викидати в контейнери, марковані червоними наліпками.

По-друге, ідеальний варіант сортування – викидати органіку в паперових пакетах. Тоді ми з вами подбаємо про здоров’я людей, які мешкають біля сміттєзвалищ, де ще приймають наші відходи. В папері органіка перегниватиме повільно, а в поліетилені вона виділяє метан, який зрештою розриває пакет і виділяється в повітря десь біля Борислава або Червонограда. Варіант – викидати без пакетів узагалі. Якщо ви маєте ідеї, як викидати сміття в пакеті, щоб не протікало, або будь-які інші варіанти допомоги з сортуванням – пишіть до Zero Waste Lviv, їх залучають до робочої групи з сортування.

По-третє, здавати на переробку пластик, скло, папір і поліетиленові пакети. Пакети, наприклад, можна здавати на Кузневича, 2 (біля Левандівського мосту) або на Балабана, 24 (між Краківським ринком і вулицею Куліша). Папір можна приносити в НРЦ «Джерело» в межах благодійної акції, або здавати в пунктах прийому макулатури. Де також приймають скло, метал, твердий пластик, пластикові пляшки, батарейки. Багато точок прийому таких відходів можна знайти на цій мапі.

Якщо ви це вже робите й маєте авто, запропонуйте допомогу тим, хто хотів би здавати, але не робить це через об’єктивні труднощі. Поширюйте інформацію у своїх ОСББ та серед знайомих.

По-четверте, якщо ви власник чи керівник бізнесу, ви можете багато зробити в межах Zero Waste Lviv. Власники чи орендарі офісів можуть звертатись, наприклад, до Green Box: це сервіс, який встановлює сортувальні контейнери в офісах і за копійки вивозить відходи. Рестораторам буде цікавою співпраця з Віктором Католиком, який збирає органічні відходи й вивозить їх на ферму. Супермаркети можуть припинити практику пакування, коли сорок грамів сиру запаковані в поліетилен і пінопласт удвічі більшого об’єму, ніж сам продукт. Перестати пропонувати «кульочки»! Рекламісти можуть відмовитись від малоефективної практики роздавання паперових флаєрів. І так далі. Такі компанії як SoftServe, Eleks, Fest Lokal уже почали власні програми зі зменшення кількості сміття та його переробки.

По-п’яте, важливо зрозуміти: усе це дасть результат, якщо місто отримає хоча б невеликий люфт часу й можливостей, аби вивезти сміття, накопичене на смітниках. Для цього потрібно бодай на короткий час розблокувати сміттєзвалища Львівської області та інших регіонів. Ви можете вірити в те, що їх заблоковано штучно (я, наприклад, вірю), можете не вірити. Ви можете звинувачувати Садового – як на мене, його вина в тому, що проблема не розв’язувалась упродовж одинадцяти років, очевидна. Але те, що зараз без втручання центральної влади вийти з кризи неможливо, очевидний факт. Ми стали заручниками політичної гри, в якій усі сторони повинні почати зазнавати репутаційних втрат – лише тоді вони припинять використовувати наше лихо для своєї вигоди. Тому вимагати припинення спекуляцій та об’єднання зусиль для виходу з кризи потрібно від усіх – і міської, і обласної, і центральної влади. Не забувайте про це, розмірковуючи в соціальних мережах про те, хто більше винен.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!