У Львові створюють відділ для запровадження електронного квитка

12174 0
Ідею запровадження електронного квитка у Львові обговорюють ще з 2011 року, відколи місто вирішило реформувати систему громадського транспорту. Проте, упродовж тривалого часу конкретних зрушень практично не було. Цьогоріч місто знову повернулося до цієї теми, визначивши ЛКП «Львівавтодор» підприємством, яке займатиметься втіленням е-квитка. Журналісти Tvoemisto.tv поспілкувалися з фахівцями «Львівавтодору» й дізналися, на якій стадії реалізації цей проект, коли львів’янам чекати на електронний квиток та скільки коштуватиме проїзд.
фото: auto.onliner.by

фото: auto.onliner.by

Коли у Львові обіцяють появу е-квитка

«Оптимістичний прогноз» появи у Львові електронного квитка – це початок 2018 року», – розповів Tvoemisto.tv Сергій Журбенко, менеджер проекту автоматизованої системи оплати проїзду «Львівавтодору». За його словами, місто буде запроваджувати електронний квиток у кілька етапів. «Спочатку маємо запустити проект, а потім поступово додавати різні способи оплати. Наприклад, оплата банківською карткою буде можлива дещо пізніше, також згодом створимо і мобільний додаток», – сказав він.

Хто та коли надасть Львову кошти на втілення проекту

ЛКП «Львівавтодор» співпрацює з ЄБРР (Європейським банком реконструкції і розвитку). «Зараз експерти банку завершують технічно-економічне та фінансове обґрунтування проекту. Наприкінці вересня банк має завершити ці внутрішні процедури і прийняти рішення про надання кредиту для Львова», – зазначив Сергій Журбенко.

Нагадаємо, ЄБРР задекларував готовність надати кошти ЛКП «Львіватодор» під гарантії міста на впровадження системи електронного квитка. Мандатний лист щодо початку підготовки цього проекту підписали 18 березня 2016 року. Тоді йшлося, що розмір позики, яку готовий надати банк, становитиме не більше 10-ти млн євро.

Львів – у пошуках компанії-консультанта

Сергій Журбенко додав, що паралельно триває процес підбору консультантів: «Це також реалізується завдяки ЄБРР, відповідно до європейських стандартів. У квітні 2016 року ми оголосили конкурс. Він має завершитися наприкінці вересня – на початку жовтня».

Читайте також: Чому Львову потрібен електронний квиток? Інфографіка

Консультант – це компанія, яка повинна відповідати певним вимогам: мати практику запровадження подібних проектів, а також досвід співпраці з ЄБРР. «Представникам цієї компанії ми запропонуємо проект, який хочемо реалізувати, а вони, відповідно до наших вимог, готуватимуть тендерну документацію. У подальшому компанія також консультуватиме нас щодо вибору постачальника та здійснюватиме технічний нагляд за виконанням проекту», – пояснив він.

Відділ «Електронний квиток»: функції

Як розповів Сергій Журбенко, на базі ЛКП «Львівавтодор» створять відділ, який займатиметься запровадженням електронного квитка й виконуватиме такі першочергові завдання:

- робота з транспортними операторами, перевізниками, а також з операторами мобільного зв’язку (адже інформацію передаватимуть за допомогою мобільного зв’язку);
- налагодження мережі, де продаватимуть транспортні картки і поповнення: кіоски, поштові відділення, банки, банкомати, термінали тощо;
- створення бази пільгових категорій: пенсіонери, студенти, школярі та інші;
- створення підрозділу для контролю й безпеки;
- інформування пасажирів про нововведення, взаємодія та комунікація, розгляд пропозицій мешканців.

Вартість проїзду та способи оплати

Планують, що одноразовий квиток коштуватиме 5 гривень. Система буде функціонувати таким чином, аби спонукати пасажирів купувати довготривалі абонементи, – розповів Сергій Журбенко під час презентації проекту та навів попередні розрахунки вартості проїзду:

Зокрема, планують запровадити такі види квитків й абонементів: 
- разовий паперовий квиток (70 хвилин поїздки з можливістю безкоштовних пересадок); 
- разовий електронний квиток (із можливістю здійснення безкоштовних пересадок упродовж 40-ка хвилин); 
- короткострокові абонементи – на 1, 2, 3, 5 діб без обмежень числа поїздок; 
- довгострокові абонементи – на 1, 6, 12 місяців з обмеженням кількості поїздок або без обмежень кількості поїздок; 
- різного виду пільгові персоніфіковані абонементи (для безкоштовного користування, для пільгового користування – учні, студенти). 

Читайте також: Абонемент на проїзд у маршрутках. Які зміни готують для львів’ян?

Які засоби оплати проїзду планують використовувати: 
- паперові квитки, придбані поза транспортним засобом; 
- безконтактні картки типу MIFARE+ (основний засіб оплати, який дозволятиме використання всіх основних тарифів);
- банківські платіжні картки; 
- оплата за допомогою пристроїв, що підтримують технологію NFC («Near Field Communication» або «NFC» передбачає зв'язок на невеликих відстанях);
- оплата SMS-повідомленням. 

Як запровадження е-квитка вплине на якість перевезень

Електронний квиток дасть можливість місту контролювати та впливати на якість роботи перевізників. «Водій вже не зможе стояти на кінцевих чи інших людних зупинках і набирати пасажирів, аж поки не заповнить автобус. Він буде зобов’язаний рухатися відповідно до графіку», – розповів Сергій Журбенко.

Безготівковий проїзд – це ще одна перевага запровадження електронного квитка. Однак, перевага не основна, – вважає Ігор Могила, начальник відділу «Інститут стійких транспортних систем» «Львівавтодору». «Відсутність доступу водія до готівки – це плюс. Але також дуже важливо, що змінюється структура руху коштів, – пояснив він. – Зараз у нас є три гравці: місто, перевізники і пасажири. Нині кошти рухаються між пасажиром і перевізником, а місто лише спостерігає за цим. Запровадження електронного квитка змінить систему оплати: пасажир платитиме місту, а місто платитиме найнятому перевізнику. Останній не отримуватиме кошти у повному обсязі, якщо не виконуватиме свою роботу якісно. Це і є найважливіший момент».

За словами Ігоря Могили, після запровадження електронного квитка Центр керування рухом, який працює у Львові вже понад 4 роки, матиме безпосередній вплив на автотранспортні підприємства. На основі звітів, які робитиме Центр, перевізникам нараховуватимуть гроші за пройдені кілометри. «Зрозуміло, що перевізник не лише має проїхати увесь маршрут, а й проїхати його, вкладаючись у графік. Ми маємо інструмент, аби це відслідковувати», – зазначив він.

Читайте також: Smart Львів. Як у місті координують роботу транспорту. Фото

Ігор Могила додав, що Львів і Вінниця – два міста в Україні, для яких електронний квиток – це реальність: «Зараз Львів шукає консультантів для запуску цього проекту. Імовірно, упродовж 2017 року відбуватиметься тендер, встановлення обладнання, щоб у 2018 році електронний квиток вже запрацював».

Що думають про запровадження е-квитка перевізники

Тарас Спільник, приватний підприємець та власник автобусів, передбачає, що міська влада розглядатиме кілька варіантів облаштування транспорту валідаторами – пристроями, які зчитуватимуть інформацію з електронних та паперових квитків.

«Місто може вчинити так, як вчинило з GPS-навігаторами, – розповів він. – Тоді прийняли рішення, що машина без GPS-навігатора на лінію не випускається. Тобто чиновники поставили перевізників перед фактом: хочеш працювати – отже, мусиш придбати. Якщо вартість валідатора буде 200-300 доларів – то це одна справа. Якщо ж нам будуть «сунути» за 3000 доларів, і той валідатор постійно ламатиметься – то нащо нам ці клопоти?». Тарас Спільник сподівається, що пристрої встановлюватимуть (хоча б частково) за рахунок фірми, яка виграє тендер на впровадження електронного квитка у Львові.

Він додав, що поява е-квитка, безперечно, покращить якість перевезень, однак львів’янам доведеться змиритися зі збільшенням вартості проїзду. «Перевізникам платитимуть за кілометраж. Як наслідок, автобуси перестануть ганятися один за одним. Водієві стане байдуже: їхати повним чи лише з одним пасажиром, – розповів Тарас Спільник. – Ще один плюс – маршрутки виконуватимуть вечірні рейси, адже кожен захоче зробити більший кілометраж і, відповідно, більше заробити. Але за цей комфорт львів’янам доведеться платити. Не думаю, що вартість одразу ж зросте до 8-ми гривень, але я також не впевнений, що вартість проїзду обмежиться лише 5-ма гривнями, як обіцяють».

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!