Куди поїхати на вихідні зі Львова. До затишного міста графів Бадені

12613 0
Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує поїхати до Радехова, який знаменитий не тільки своїм цукром.

Де розташований Радехів

Місто розташоване на півдорозі від Львова до Луцька над річкою Острівкою — притокою Стиру. Тут живе приблизно 10 тисяч мешканців.

2009 рік, автор: RMK, джерело:  uk.wikipedia.org

Чому це місце унікальне

Перша письмова згадка про Радехів датована 1472 роком. Місто входило до Белзького князівства, що утворилося близько 1170 року і належало спочатку Володимир-Волинському, а потім Галицько-Волинському. Белз був одним з великих міст на заході Волинського князівства.

Джерело: Хроніки Прекрасної Епохи

На початку XVIII століття Радехів переходить у володіння графа Міра. У Радехові він будує великий палац, який став центром магнатської латифундії. Тут починають відбуватися торги, містечко поступово розбудовується і перетворюється в місто.

2006 рік, автор: Szeder László, джерело:  uk.wikipedia.org

У другій половині XIX століття Радехівська латифундія перейшла до сім'ї графа Бадені, який одружився на дочці Міра. Бадені вважався сьомим із десяти найбагатших магнатів Галичини. Він був намісником цісаря в Галичині. Граф перебудував і розширив палац, насадив парк, побудував оранжерею і наказав обгородити свої володіння триметровою кам'яною стіною. Граф Бадені-батько зробив багато для свого збагачення. На той час у Радехові діяли невеликі промислові і торгові фірми, а у 1910 році закінчили будівництво залізниці Львів — Стоянів, яку фінансував Бадені.

У місцевих переказах назва «Радехів» пояснюється словосполученням слів «радо ховатися», оскільки людям доводилося часто переховуватися від ворогів у лісах, болотах та очеретах.

Що подивитись

Храм святого Миколая

Відомо, що раніше на цьому місці стояв значно давніший храм, збудований у 1711 році і який від удару блискавки у 1915 році згорів. Спільними силами греко-католицької громади міста та за допомогою графа Станіслава Бадені збудували новий храм, який освятили у 1918 році. Під час Другої світової війни його пошкодили, після чого частково перебудували і відновили. Поряд з дерев’яним храмом у 1998 році звели новий однойменний храм.

2015 рік, автор: RMK, джерело: uk.wikipedia.org

Джерело: мандри.укр

Залишки оранжереї

У 1908 році на виставці у Відні граф Станіслав Бадені купив оранжерею, яку перевіз до Радехова та встановив у графському парку. У розкішному палаці зібрали цінну колекцію картин, велику бібліотеку, а в міжвоєнний період в одному з його крил розміщувалася польська гімназія. Палац спалили фашисти у 1944 році. Зараз від палацу нічого не лишилося, є тільки залишки оранжереї.

Джерело: misto.ucoz.ua

1914 р. Джерело: мандри.укр

2009 рік, автор:  RMK, джерело:  uk.wikipedia.org

Народний дім

Народний дім урочисто посвятили в листопаді 1912 року. При Народному Домі працювали промислова школа, народна школа, товариство «Рідна школа», «Просвіта», «Сільський господар».

Тепер в ньому розташована центральна районна бібліотека.

Джерело: Туроператор Відвідай

Джерело: Радехівська Районна Рада

Як туди дістатися

Доїхати до Радехова автомобілем можна орієнтовно за годину. Залізницею можна дістатися приміськими поїздами Львів — Ківерці, який їздить щоп’ятниці, щосуботи та щонеділі, та Львів — Стоянів, який їздить щоденно. Найзручніше до Радехова доїжджати автобусами, які їздять з автостанцій, що на Богдана Хмельницького, 225 (АС-2) та зі Стрийської, 109 (АС-1).

2009 рік, автор:  RMK, джерело:  uk.wikipedia.org

Інші локації, які Tvoemisto.tv вже радило відвідати, можна переглянути на цій мапі:

За інформацією: wikipedia.org, мандри.укр

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!