5 тез Федоріна про недореформи і боротьбу за гетьманську булаву

1745 0
Володимир Федорін – журналіст, колишній редактор журналу "Forbs" в Україні під час стратегічної сесії «Перспективи розвитку економіки 2015», організованої у Львові HD Partners розповів про сьогоднішній економічний стан нашої країни, держбюджет на 2015 рік та першочергові реформи, які необхідні, аби подолати кризу.
Фото: platfor.ma

Фото: platfor.ma

"Я цілком погоджуюсь із думкою, що Україна сьогодні є однією із найбільш недореформованих країн. Ті реформи, які країни Європи проводили в 90-х роках, Україна проводила дуже повільно або ж не проводила зовсім. "Transparency International"  визначив Україну як найкорумпованішу країну Європи. На формування такої плачевної ситуації із державним коштом значно вплинула  попередня політична еліта і відсутність цілковито сформованого образу країни, яку ми будуємо вже 20 років. Я часто жартую, що Україна, то країна із постійно зростаючим потенціалом, але було б непогано цей потенціал вже застосовувати."

"У процесі виведення країни із фінансової кризи короткостроковою ціллю повинно бути  уникнення фінансового Чорнобилю.  Тобто фінансової катастрофи і в плані державних коштів, і в плані банківської системи і т.п. В ситуації, коли на сході країни "гнійник", а на півдні - величезна воєнна база (Крим), фінансова катастрофа, то дуже небезпечний і ризиковий сценарій. Яскравим прикладом цього є Шотландія, яка цьогоріч намагалась проголосити свою незалежність. Але в результаті важкої фінансової кризи стала лише частиною Сполученого Королівста. Такий перебіг подій загрожує і Україні. Середньостроковою ціллю має бути створення сприятливих умов для стійкого і стрімкого зростання економіки. Що ж до довготривалих цілей, то домінуючою повинно стати повноправне членство в ЄС."

"Тими заходами, якими "латала"  дірки в бюджеті попередня влада врізаючи щось на 10-25 % вже не вийде.  Треба різати по живому та приймати важкі для політичного капіталу рішення.  Ми із колегами, коли подивились на бюджет на наступний рік, знайшли шлях скоротити витрати на 42 мільярди гривень. Я коли різав цей бюджет, то в мене волосся трошки ворушилось. Я розумів, що той, хто буде втілювати цю програму в життя, стане ворогом нації на найближчі 5-10 років, а ,можливо, і 20 років. Пропонуються значні скорочення на вищу освіту, Академію наук, прокуратуру".

"Я не великий прихильник національних ідеологій, але мені здається, якщо ми хочемо бачити  Україну успішною, то треба зціпити зуби і прийняти  той факт, що все, що сприяє швидкому економічному росту України, є першочерговим національним інтересом. Це має бути повторення або максимальне наближення до Китайського економічного дива. Треба звернути увагу насамперед на боротьбу із корупцією, реформування силових структур (міліції та армії), інвестування в громадські організації, свободу слова та деякі інші сфери". 

"Україна дуже серйозно повинна віднестись до конституційної реформи. Та система влади, яку ми маємо сьогодні, зовсім не сприяє реформам. Це дуже яскраво ілюструють остання півроку.  Сьогодні дві перші політичні особи живуть із постійною думою про власті капітали. Ця модель зовсім нестійка та може привести до використання державного капіталу у боротьбі за гетьманську булаву. Таке в Україні вже траплялось не один раз"".

Дивіться більше у повному відеозаписі виступу Володимира Федоріна:


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!