7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2573 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 18 – 25 вересня.
фото: facebook.com/on3wheels, УНН, www.epravda.com.ua, Ballerina Project Ukraine

фото: facebook.com/on3wheels, УНН, www.epravda.com.ua, Ballerina Project Ukraine

CityLife

22 вересня, до Львова повернулася перша група спортсменів XV літніх Паралімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро-2016.

Екуменічну каплицю Львівської міської ради використовуватимуть як кімнату матері та дитини.

 Інспектора патрульної поліції, який підозрюється у наданні 500 доларів США неправомірної вигоди службовій особі, помістили під домашній арешт та відсторонили від посади.

Перша міська поліклініка та лікарня не мають туберкуліну — препарату, за допомогою якого роблять реакцію Манту.

Наприкінці серпня двоє друзів розпочали зі Львова мандрівку на велосипедах до Атлантичного океану, щоб здійснити мрію свого товариша із ДЦП. Наразі хлопці вже подолали частину шляху і навіть піднялися на гору Монблан.

Міський голова вручив паралімпійцю Андрію Демчуку Золотий герб міста Львова, а також анонсував купівлю квартири за кошти міста.

Поліція затримала втікачів з львівської психіатричної лікарні. Невдовзі втікачів доставлять у спеціалізований лікувальний заклад.

Батьки Кузьми Скрябіна оприлюднили звернення до львів’ян, в якому зазначають, що «проект скверу у Львові місця щасливих людей – нежиттєздатний».

 На відкритому конкурсі для львівського театру імені Лесі Українки обрали нового керівника. Ним став український драматург та режисер Павло Ар’є.

Депутатська комісія з питань комунальної власності Львівської міськради дозволила бізнес-партнеру Дубневичів приватизувати легендарне кафе «Вірменка». За таке рішення під час засідання 20 вересня проголосували 5 із 7 депутатів. Відтак депутати дали згоду на включення приміщення на вул. Вірменській, 19 до переліку об'єктів, що підлягають приватизації способом викупу.

У поліклініках Львова відновлюють вакцинацію від БЦЖ. У кожній поліклініці будуть визначені певні дні і певні години, коли робитимуть вакцинацію від БЦЖ.

У жовтні в оранжереї в Стрийському парку з’являться пальми, фікуси, орхідеї та інші екзотичні рослини.

Транспорт

У Львові курсуватимуть відремонтовані трамваї і тролейбуси. ЛКП «Львівелектротранс» капітально ремонтує 2 трамваї та 2 тролейбуси.

22 вересня до міжнародного Дня без Авто у Львові відбулася традиційна акція Велосипедом на роботу.

Голова правління Укрзалізниці Войцех Бальчун заявив про те, що під час Міжнародної виставки залізничного транспорту в Берліні було підписано меморандуми про співпрацю з Siemens і Pesa Bydgoszcz. Серед можливих напрямів співпраці з компаніями Pesa Bydgoszcz та Siemens – виготовлення та модернізація залізничного рухомого складу.

Комуналка, ремонтні роботи

Із початку тижня розпочалися ремонтні роботи з демонтажу та заміни деформаційних швів шляхопроводу Київ – Чоп перед селом П'ятничани Стрийського району.

У 2017 році у Львові планують відремонтувати вулиці Шевченка та Бандери.

Як інформують у прес-службі міськради, в цьому році перехрестя вул. Личаківська - Мечнікова не закриватимуть для руху транспорту.

Міст на Городоцькій у Львові відкриють пізніше, ніж планували. Закінчення робіт відтермінували, оскільки під час їх проведення були виявлені проблеми технічного характеру.

Ремонт вулиці Русових, який стартував у червні цього року, планують завершити до 10 жовтня.

Цього року планують відремонтувати найгірші ділянки дороги Львів-Тернопіль. Роботи розпочнуться у жовтні.

Реформи

Україна домовилась з острівною державою Сент-Кіттс і Невіс в Карибському басейні про скасування візових вимог.

Наступного року у формі ЗНО пройдуть іспити з усіх предметів, з яких передбачена державна підсумкова атестація в 11 класі.

Фабрика з 3D-друку повного циклу керамічних та металевих виробів з’явилася в Одесі. Для України це – перше виробництво такого формату.

Міністр імміграції, громадянства та біженців Канади Джон Маккалум заявив, що Україна поки не відповідає критеріям, які Канада висуває до країн, що претендують на безвізовий режим.

Міністерство охорони здоров'я планує запровадити механізм компенсації хворим вартості життєво важливих препаратів, що вплине на вартість ліків в аптеках.

Соціальні проекти, благодійність

Зі Львова стартував всесвітньо відомий проект Ballerina Project Ukraine. Це українська версія фотопроекту Ballerina Project, який присвячений артистам балету.

Львів’ян кличуть на безкоштовний семінар з програмування . Як створювати ігри та з чого почати у веб-розробці? Про це всім охочим розкажуть під час безкоштовного семінару «Game Dev VS Web Dev, або Як розпочати свій шлях в IT».

Із 29 вересня фільм львівського режисера Остапа Костюка «Жива ватра» виходить у широкий прокат. У Львові його можна буде переглянути у Львівському кіноцентрі.

1-2 жовтня на любителів активного відпочинку очікують гірські умови катання, різні рівні складності, а також забіг околицями та середмістями Жовкви.

Кілька днів тому у Львові завершили прийом заявок на участь у громадському бюджеті Львова. Найбільша кількість — 70 — у напрямку молоді.

У Львові відкриють науковий лекторій та впровадять премії успішним вченим.

Корисності та цікавинки

Google запустив онлайн-екскурсії п’ятдесятьма музеями світу. Користувачі вже можуть переглянути 150 інтерактивних виставок, 300 тисяч фотографій і відео і 30 віртуальних турів.

Із 15 серпня у Львові запрацювала нова платформа для електронної реєстрації дітей у дитячі садочки. Частина батьків уже встигла скористатися цією системою. У деяких, однак, виникає чимало питань до роботи системи. Що робити, якщо зник доступ до особистого кабінету? Як формується черга? Як дізнатися, чи зараховано дитину в ДНЗ? Відповіді на ці та інші запитання – нижче.

В Україні функціонує сервіс, який об'єднує сусідів для вирішення комунальних проблем. Безкоштовна платформа zyteli.com в режимі онлайн дозволяє познайомитися із сусідами по будинку і об'єднатися задля вирішення спільних проблем.

На сьогоднішній день, питання створення ОСББ є як ніколи актуальним. Час для визначення співвласниками форми управління багатоквартирним будинком є вичерпаний Для Tvoemisto.tv юристи пояснили проблеми, які можуть виникнути в процесі створенні ОСББ та механізми їх вирішення.

Центр дитячого розвитку «Пташеня» планує запустити україномовну та англомовну групи для дітей у садочках, а також проводити спортивні заняття з батьками і їх дітьми. Крім того, тут батьки матимуть змогу працювати, доки за їх дітьми наглядатимуть вихователі.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

У Львові матір дитини з обмеженими можливостями запевняє, що її доньку вчителька образила на уроці в Школі східних мов. Утім педагог не підтверджує цих слів.

Письменник Сашко Сівченко, який об’їхав на велосипеді Україну, Грузію та Францію, під час Форуму видавців ділився з львів’янами та гостями міста порадами, як організувати цікаву й водночас безпечну веломандрівку.

Під керівництвом художниці Роксолана Йолич діти, які перебувають на лікуванні в ОХМАТДИТі створили три картини, які реалізують на благодійному аукціоні. Tvoemisto.tv разом із дітьми долучилося до процесу.

Єгор Левченко працює над розробкою ігор вже багато років, він викладач із семирічним стажем. Сьогодні в найвідомішу гру Єгора бавиться близько 150 тисяч людей щомісяця. Він жив у Санкт-Петербурзі, Одесі, однак, обрав Львів через людей. Вже понад рік Єгор шість днів на тиждень навчає дітей створювати ігри у Львові. Єгор Левченко розповів Tvoemisto.tv, як з дитинства можна почати заробляти на тому, що тобі подобається та вдається робити, а ще як звичайні школи «залякують» дітей та як допомогти школярам повірити в себе. 

Що найбільше гальмує процес створення прибуткових паркінгів у Львові? Як можливо покращити організацію руху поблизу центру міста? Чому мешканці районів ще не готові платити за паркування? На які європейські країни варто орієнтуватися, аби зменшити кількість приватного транспорту в центральній частині Львова? Про це і не тільки говорили під час дискусії «Твоя урбаністика. Виклики сучасного міста», організованої Tvoemisto.tv у рамках Форуму видавців. 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!