7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

1891 0
Пропонуємо разом згадати, як минув тиждень у Львові із 23 до 29 вересня.
Фото: wroclaw.pl

Фото: wroclaw.pl

CityLife

На вулиці Ранковій у Львові встановили підземні контейнери для сміття. Під час апаратної наради у Львівську ОДА увірвались активісти, які вимагають звільнити керівника поліції Львівщини Василя Віконського через ситуацію з блокуванням вугілля у Соснівці.

У трьох відвідувачів ресторану «Сінатра», які 14 вересня святкували там весілля, лікарі виявили сальмонельоз. Під час ремонту будівлі ЛМР знайшли вибухівку часів Другої світової війни. На Сихові трамвай збив чоловіка, який у навушниках ішов по коліях.

Львівські ЗМІ поширили фейк про вбивство польським військовим українського солдата, а поліція цю інформацію спростувала. Поліція висунула офіційну підозру в хуліганстві активісту ГО «Рабів до раю не пускають» Іванові Спринському, який 24 травня під час засідання виконкому облив зеленою фарбою чиновників ЛМР.  У Львові подорожчає холодна вода.

Ремонти, реставрації, будівництво

Ремонт прикордонних доріг на Львівщині розпочнуть у лютому. На площі Двірцевій у Львові будують 4-поверховий готель. Бізнес-партнери Григорія Козловського планують побудувати на початку вулиці Дорошенка готель. На Сихові будівельний кран впав на супермаркет.

Транспорт

На Львівщині вантажівки перекривали траси через недостатню видачу дозволів на міжнародні перевезення. Водій автобуса №8 у Брюховичах збив на смерть чоловіка. 

Австрійська залізниця планує запустити потяг із Ґраца до Перемишля зі зручною пересадкою на потяг до Львова. SkyUp хоче запустити прямі рейси зі Львова до Парижа.

Освіта, медицина, бізнес

Кожна 5-6 пара на Львівщині виявляється безплідною. На Львівщині відкрили завод із виробництва пектину.

Цікавинки та корисності

Львівські спортсменки вибороли ліцензії на участь у Олімпійських іграх. На Львівщині карту України виклали з ковбаси. 

До свого дня народження «Піккардійська Терція» виклала в мережу перший альбом, записаний 25 років тому. Управління туризму оприлюднило статистику за перші пів року 2019 року у Львові.

Спецпроєкти і спецтеми «Твого міста»

Як змінить акушерську допомогу в Україні медична реформа та чому про майбутню вагітність потрібно думати ще з підліткового віку, Tvoemisto.tv розповіла директорка Львівського обласного центру репродуктивного здоров’я населення Марія Малачинська під час інтерв’ю, організованого в межах проєкту «Реформи без ілюзій».

Ексголова ЛОДА, нардеп від «Європейської солідарності» Олег Синютка в інтерв’ю розповів Tvoemisto.tv про стосунки з керівниками Львова та Львівщини, корисні законопроєкти, авторитет Порошенка та обіцянки виборцям.

Колишня керівниця ГО «Кращий Сихів», народна депутатка від 115 округу Львова Наталія Піпа розповіла в інтерв’ю Tvoemisto.tv, які сихівські об'єкти мають шанс отримати фінансування з держбюджету, чому закон про імпічмент не запрацює, а також про першу профільну школу у Львові та роботу на окрузі.

Що вдалося вдосконалити в судовій системі протягом трьох років, які зміни можна вважати вдалими, а яких краще було б уникнути, «Твоє місто» у межах проєкту «Реформи без ілюзій» розповіла суддя-спікерка Господарського суду Львівської області Ірина Козак.

Минулого тижня виконком міської ради ухвалив антикорупційні заходи для Львова. Що вони передбачають, як будуть впроваджуватися та чому саджати до в’язниці корупціонерів для подолання корупції не достатньо, у межах проєкту «Наші реформи» Tvoemisto.tv розповіли одні з розробників антикорупційної стратегії Львова — колишній координатор Антикорупційного форуму, антикорупційний експерт Олексій Роговик та виконавчий директор Центру лідерства УКУ Андрій Рождественський.

Цього тижня Tvoemisto.tv пропонувало відвідати Червоноград, де колись гостював Казанова та вперше в УРСР знесли пам’ятник Леніну.

Наталія Ліпська — керівниця благодійного фонду «Крила надії», жінка, яка кинула виклик онкології. Це та волонтерка, яка першою у Львові взялася доводити цілій країні: дітей можна врятувати і ми усі за це відповідальні. У межах проєкту «Час жінок» вона розповіла Tvoemisto.tvяк 15 років тому взялася допомагати онкохворим дітям і не змогла зупинитися.

Чи можлива свобода в умовах постправди, чому постмодернізм не зник та що допомагає зберегти людську гідність, розмірковував історик та публіцист Ярослав Грицак у лекції свободи, присвяченій пам’яті журналіста Олександра Кривенка. ;Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

У чому особливість «львівської кави», звідки привозять зерна для місцевих кав’ярень, як правильно обрати та приготувати найсмачнішу каву, Tvoemisto.tv розповіла Оксана Бедрій — керівниця «Світу кави» на Ринку, що цього річ став найкращою кав’ярнею Lviv Coffee Festival.

Точка зору: колонки «Твого міста»

Жінки очолюють лише 17 країн світу і лише 18% міністерств. У Верховній Раді України народних депутаток з кожним скликанням стає все більше, проте і в новому Парламенті їх лише приблизно 20%. Колишня народна депутатка від 116 округу Львова Ірина Подоляк переконана, що це зміниться, і радить за рівних обставин голосувати саме за жінок.

Гендерна рівність насправді — це не лише про кількість депутаток у Верховній Раді чи жінок-міністерок у Кабміні. Гендерна рівність — це про повагу, вибір та гідність, пише колишня в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у межах проєкту «Час жінок».

Журналіст медіа-хабу «Твоє місто» Тарас Бабенчук вирушив зі Львова на Святу Землю разом із Паломницьким центром «Рафаїл» та ще кількома сотнями львів’ян. Упродовж тижня в стрімах та влогах розповідає і показує міста та місця, які стали сакральними для трьох релігій — християнства, іудаїзму та ісламу. За цей час ми побували у церкві Pater Noster, яку збудували на місці, де Ісус навчив своїх учнів молитви «Отче наш» та у Вифлиємі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!