Потрібно добре виховувати дітей — тоді будуть і жінки-лідерки, і чоловіки-лідери

2827 2
Знецінення, сексизм в українській політиці поки що є — у кожному українському владному закапелку сидить маленький «барна», погано освічений, невихований, можливо, психологічно травмований з дитинства.
національний парламент австралії. фото: Alex Ellinghausen

національний парламент австралії. фото: Alex Ellinghausen

Згідно з дослідженнями Світового економічного форуму (WEF), жінкам зараз найважче добитися успіху в політиці. Жінки зараз очолюють лише 17 країн світу і лише 18% міністерств. У Верховній Раді України народних депутаток з кожним скликанням стає все більше, проте і в новому Парламенті їх лише приблизно 20%. Колишня народна депутатка від 116 округу Львова Ірина Подоляк переконана, що це зміниться, і радить за рівних обставин голосувати саме за жінок.

У сучасній українській політиці однаково складно всім — чоловікам, старшим людям, молоді і жінкам. Жінкам, зокрема, складно через українську традицію. Упродовж століть українське суспільство було патріархальним, але за останні 10 років ситуація кардинально помінялася. Змінилися види праці, помінялася індустрія, і ми практично вже не можемо сказати, що є «чоловічі» і «жіночі» професії.

Світогляд жінок в українському суспільстві також змінився. Вони беруть участь практично в усіх сферах життя — у той же час чоловіки перестають відчувати на собі тягар відповідальності за заробляння грошей у родині. Тому у політиці я б особливо не вирізняла жінок і чоловіків. Єдине — те, що у політиці, а особливо у великій політиці, жінок є поки що доволі мало, і вони є переважно на посадах середньої ланки — там, де виконання, відповідальність, операційне управління процесами. Натомість, великі політичні утворення очолюють переважно чоловіки. Але це зміниться — я в це вірю.

Читайте також: Ярина Бойчук: Треба навчитися вимикати сумніви та страх

Жінкам не потрібно боятись, а, навпаки, відважуватись на будь-які зміни в житті. Для мене було дуже важливим рішення у 2014 році кандидувати до Верховної Ради. Раніше мені здавалося, що в Парламенті є якісь неземні інтелектуали, люди надзвичайні, важливі, які володіють якимось сакральним знанням. І я не була певною, чи є такою людиною, чи зможу нею бути, адже потрібно ухвалювати рішення для цілої держави, від них залежатимуть життя і доля мільйонів людей. І якщо поставитися до цього відповідально, то це дійсно доволі страшно. Але всім жінкам, які сумніваються, як я тоді, — не лише в політиці, — хочу навести один приклад. Нашим президентом був «зек». І якщо він зміг, то кожна третя українська жінка, яка має кваліфікації, добрий професійний рівень, розвивається, працює, знає, що вона хоче та має амбіції, може бути і президентом, і прем’єром, і прокурором — та ким завгодно. І я тоді у 2014 році подумала: «Боже, та чому я сумніваюся? Ми щойно вигнали "зека", який працював головою ОДА, Прем’єром, Президентом! І коли він приймав рішення, то не заморочувався питаннями "Чи я зможу?"».

Сумніви є завжди у притомної людини, але і завжди приходить час, коли треба перестати хитатися і ухвалити врешті рішення. Працюючи вже в Парламенті, я зрозуміла важливу річ: якщо ти хочеш досягнути мети, маєш якусь ідею, то повинен не зупинятися, переконувати, аргументувати, сперечатися, бути в постійному русі. І немає значення, хто твій візаві — чоловік чи жінка. Політика — це боротьба між різними інтересами, групами, людьми, які пропонують різні ідеї. І в політиці — чи ти жінка, чи чоловік, — найголовнішими є добрі наміри.

Наразі у Верховній Раді вже більше жінок, ніж у попередніх скликаннях. З кількісної позиції це добре, але є питання якості Парламенту. І це, знову ж таки, не стосується статі, хоча мені особисто завжди було зручніше працювати з жінками. Можливо, через те, що до Парламенту потрапляють ті жінки, які вже мають досвід, вміють ухвалювати рішення та можуть брати на себе відповідальність — найкращі у цьому сенсі. Коли я мушу обирати і бачу, що кандидати стоять на рівних позиціях, то надам перевагу жінці, бо тільки так проявляється реальна солідарність і так розбиваються «скляні стелі». За всіх рівних обставин і умов варто голосувати за жінок.

Читайте також: «Ви не уявляєте, скільки ми можемо». Жінки-лідерки про любов до себе, відвагу та сестринство

З іншого боку, розмови про жінок-лідерок є доволі штучними. Перша моя зустріч, як депутатки Верховної Ради, була з представниками NDI. Американці обожнюють теми фемінізму, жіночого лідерства. Ми сиділи в кафе, і вони ставили запитання: «Як ви думаєте, що треба зробити, щоб було більше жінок-лідерок?», «Чи вам не тяжко працювати з чоловіками?», «Чи вас не дискримінують?». Для мене ці питання були дивними. І я їм так і відповідала: «Ви знаєте, напевно, я буду у вас немодна. Бо я не хочу говорити загальних очікуваних фраз». Ми можемо прочитати історії жінок, які дійсно робили подвиги у своїх країнах, для відстоювання своїх прав, історії жінок, дискримінованих через традиції своєї країни, які бунтували, яких переслідували чи калічили. Вони це пройшли, вижили і є прикладом для свого роду та держави. Про яку тоді дискримінацію в українському Парламенті можна говорити? Це непорівнювані речі!

Так, знецінення, сексизм в українській політиці поки що є — у кожному українському владному закапелку сидить маленький «барна», погано освічений, невихований, можливо, психологічно травмований з дитинства. Але вони є не тільки в політиці. Це насправді дуже проста річ — потрібно добре виховувати своїх дітей, і тоді в нас будуть і жінки-лідерки, і чоловіки-лідери, відповідальні та з добрими намірами. Але дітей треба виховувати не словами, а своїм життям і своїм прикладом. Кількість жінок-лідерок відображає наше суспільство. Якщо їх мало, це значить, що в нас немає поки що половини населення України, яке є добрим прикладом для своїх дітей.

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
23 Вересня, 2019 19:45
666 ... замість кидатися в когось ( в маленького "барну") своїми какащками , їй не завадило би Пушкіна (Олександра Сергійовича) згадати --
"..,кума : ты , как и я , грешна ,
А всякого словами разобидишь;
В чужой (..)изде соломинку ты видишь ,
А у себя не видишь и бревна.."...
23 Вересня, 2019 13:12
666 ... ".. тому що я не модна.." ... не до зрозуміння їй , що вона -- НЕ жінка ... і чому звичайні чоловіки таких не сприймають як жінку , вона (та до неї подібні "розумниці") теж вже не встигне зрозуміти ... бо все ближче ота подія , коли про неї скажуть -- " старенька померла" ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!