Давній вертеп XVII століття у Львові і спогади про арештовану коляду. Головне за добу

1011 0
Коротко про головні новини Львова за минулу добу.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Як святкували Різдво 100 років тому, чи була ялинка обов’язковим атрибутом свята і як радянська влада намагалася замінити Новим роком Різдво, розповів Tvoemisto.tv історик, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак.

У Львові на площі Яворського, де встановили традиційно Різдвяного дідуха, відбулося музично-театралізоване дійство за участі дослідниці автентичних пісень, давніх колядок, співачки Уляни Горбачевської. Глядачі мали змогу побачити автентичний вертеп 17-го століття, почути архаїчні колядки.

Поет, прозаїк, політв’язень Ігор Калинець у спогадах для Тvoemisto.tv розповів про вертеп 1972 року за участі Василя Стуса у Львові, як українська інтелігенція ходила від хати до хати із колядками і щедрівками та як усе трагічно завершилося для багатьох учасників вертепу.

Тvoemisto.tv підготувало для вас підбірку оригінального неповторного виконання українського «Щедрика». 

Повну програму різдвяних заходів у Львові читайте тут.

Гарного Вам дня!

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!