До 1 жовтня в укриттях львівських будинків мають встановити металеві пічки

1413 0
Місто фактично на 100% готове до опалювального сезону за умови, що є стабільна ситуація.
Фото: pogliad.ua

Фото: pogliad.ua

До 1 жовтня балансоутримувачі будинків у Львові, а також управляючі компанії, ОСББ, ЖБК та інші мають встановити металеві пічки у підвалах/укриттях. Відповідне рішення зокрема прийняли сьогодні на виїзному засіданні виконавчого комітету ЛМР.

«Місто фактично на 100% готове до опалювального сезону за умови, що є стабільна ситуація – є газ, є електроенергія. Натомість, з огляду на війну, маємо бути готові до різних ситуацій… Місто бере на себе підготовку до зими шкіл, всієї медичної системи та соціальної сфери у разі надзвичайної ситуації. Натомість пункти обігріву у будинках мають забезпечити управляючі компанії, ОСББ, ЖБК та інші. Мусимо готуватися заздалегідь, аби у мороз не вирішувати цих питань поспіхом», – каже міський голова Львова Андрій Садовий.

Читайте також: На Львівщині готуються встановлювати мобільні котельні. Яким буде опалювальний сезон в області

Такий пункт обігріву за 4 години облаштували в житловому будинку на вул. Трильовського, 8а. Як повідомив представник ДСНС, правила пожежної безпеки забороняють встановлення тимчасових металевих печей, але, як виняток, допускається їх встановлення при дотриманні вимог безпеки праці.

«Металеву піч можна встановлювати на відстані від 0,7 до 1 м від горючих матеріалів. Буржуйку можна змонтувати на цеглу, закритою металом. Важливо, що на стіні має бути встановлений сповіщувач чадного газу. У приміщенні має бути прихід свіжого повітря, а дим, який буде утворюватися, має виходити через трубу назовні. Також піч не повинна стояти на шляху евакуації, її краще розмістити у якомусь кутку. Водночас у кожному підвалі має бути розміщений план підвалу і схема евакуації. Якщо піч буде горіти, то в цей час завжди має бути людина, яка буде за цим стежити», – пояснив рятувальник Володимир Дубасюк.

Читайте також: Міста мають знати, що робити, якщо ракета влучить у ТЕЦ, – експерт

Нагадаємо, на Львівщині напрацьовують механізм щодо заміни обладнання на альтернативні види палива у разі надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону. Також розглядають використання мобільних котелень та встановлення пунктів обігріву. А міський голова Андрій Садовий заявив у коментарі Tvoemisto.tv, що у Львові розробляють комплексну програму, яка б зробила можливим використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про опалювання дровами, відходами деревини, вугіллям тощо. Крім того, планують закупляти тисячі «буржуйок» для забезпечення міста.

За словами заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, щоб підготуватись до опалювального сезону вдома, необхідно мати: електрочайник, світильник на батарейках, сухий спирт, електроплиту, деревʼяні вікна.

Яким буде опалювальний сезон 2022-2023 року та як зміняться ціни на газ, читайте тут.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!