Київрада підтримала петицію проти створення військового меморіалу на Лисій горі

829 0
Екологічна комісія Київради почали працювати після місячної перерви.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Екологічна комісія Київради підтримала петицію проти створення військового кладовища на «Лисій Горі». Про це повідомила депутатка Євгенія Кулеба. 

«На екологічній ми підтримали петицію проти створення Національного військового кладовища на Лисій горі», - зазначила вона

Нагадаємо, 19 січня петиція проти створення Національного військового меморіального кладовища на території урочища «Лиса Гора» отримала підтримку членів комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин. Наприкінці жовтня 2022 року Київрада ухвалила проєкт рішення про створення Національного меморіального військового кладовища на території урочища «Лиса Гора».

Читайте також: Як не військовий цвинтар, то ЖК. «Лиса Гора» досі під загрозою знищення

Водночас активісти «Української природоохоронної групи» виступили проти будівництва. Вони зазначили, що на території природно-заповідного фонду заборонені будівельні роботи. На території Лисої Гори є понад 30 рослин і тварин, занесених до Червоної книги, а також вікові дуби, які мають індивідуальний статус природно-заповідного фонду. 

Також у листопаді 2022 року природоохоронна організація «Київський еколого-культурний центр» (КЕКЦ) запропонувала п'ять вільних ділянок землі для розміщення Національного військового меморіального кладовища замість урочища «Лиса Гора».

Петиція активістів, що набрала необхідні 6 тисяч підписів, була відхилена.

Читайте також: Київрада відхилила петицію проти забудови Вознесенських печер

Як повідомив заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун, будівництво Національного військового меморіального кладовища планують почати навесні 2023 року.

За його словами, план-проєкт меморіального кладовища буде оприлюднено після проведення архітектурного конкурсу, який наразі ще не оголосили.

«Невеликі ескізи та начерки є. Ми плануємо його зробити на кшталт Арлінгтонського цвинтаря. Усі нормативно-правові акти схвалені Кабінетом Міністрів щодо одноманітності поховань, одноманітності надгробних табличок», - сказав Порхун.

Державний бюджет на 2023 рік передбачає 65 млн грн на будівництво та утримання Національного військового меморіального кладовища.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!