МОЗ застерігає від неправильного вживання антибіотиків

3770 0
Стійкість бактерій до специфічного лікування загрожує смертю від звичайної пневмонії або післяопераційних ускладнень.
Фото: mf.cz

Фото: mf.cz

Протягом 12-18 листопада у світі триває тиждень правильного використання антибіотиків. У Міністерстві охорони здоров’я України наголошують, що через неправильне вживання цих ліків може виникнути резистентність бактерій до медикаментів, що може призвести навіть до летальних наслідків.

«Стійкість до антибіотиків (антибіотикорезистентність) сьогодні є однією із найбільш серйозних загроз для здоров’я людей у всьому світі і, зокрема, для українців. Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок їх застосування змінюються бактерії: вони стають нечутливими до медикаментів, що використовуються для лікування спричинених ними інфекцій. Тобто антибіотикорезистентність розвивається у бактерій, а не у людей чи тварин», – пояснюють в МОЗ.

Читайте також: Чотири випадки, коли не варто зловживати антибіотиками. Поради МОЗ

Для людини, яка звикла навіть без необхідності вживати антибіотики – коли має вірус, мазь від порізів чи очні краплі з антибіотиками – небезпека полягає в тому, що в разі потреби ліки можуть не спрацювати, бо бактерії до них звикли.

«Це означає довше і дорожче лікування інфекційних захворювань та післяопераційних ускладнень, підвищення рівня смертності. Люди помирають від пневмонії, туберкульозу та інших хвороб, викликаних бактеріями, тільки тому, що бактерія не реагує на антибіотики, які мають її знищити. Приймаючи антибіотики без вагомих причин, ви наближаєте ймовірну ситуацію, коли антибіотики перестануть в принципі допомагати і ми повернемося до тих часів, коли ліків від туберкульозу, холери, сифілісу та інших бактеріальних хвороб просто не існувало», – пояснюють в МОЗ.

Читайте також: Як лікувати грип і застуду без антибіотиків і противірусних. Поради МОЗ

Для того, щоб запобігти антибіотикорезистентності, потрібно, перш за все, кажуть в МОЗ, припинити займатись самолікуванням і приймати ліки лише за призначенням лікаря. Також не можна переривати курс лікування антибіотиками, що призначив лікар, навіть якщо стало краще.

«Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому. Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування. Попереджуйте інфекції – регулярно мийте руки, уникайте контакту із хворими людьми і вчасно робіть щеплення», – закликають в МОЗ.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!