Як правильно вживати антибіотики. Пояснення лікаря

697 0
Неправильне і нераціональне вживання антибіотиків може призвести до серйозних проблем.
ФОТО: FOREVERCONSCIOUS.COM

ФОТО: FOREVERCONSCIOUS.COM

Найголовніша проблема при неконтрольованому вживанні антибіотиків – це розвиток антибіотикорезистентності. Тому варто дотримуватися 5 правил. Зокрема, приймати їх лише за призначенням лікаря. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум», присвячений темі антибіотиків, яке запустило Tvoemisto.tv, розповіла сімейна лікарка Христина Хрип’як. 

Є п’ять правил вживання антибіотиків:

  1. Застосовувати лише за призначенням лікаря, бо можна наразитися на небезпеку.
  2. Додержувати призначеної лікарем схеми лікування .
  3. Повністю використовувати призначений лікарем курс.
  4. Самовільно не замінювати один антибіотик другим, який колись допоміг при схожих симптомах.
  5. Ніколи не передавати і не радити призначений вам антибіотик іншим людям.

Однак до таких препаратів є чимало питань. Зокрема, чому треба звертатися до лікаря для їх призначення як при гострих, так і при хронічних недугах та чи потрібно здавати аналізи перед цим. 

«Важливо звернутися до лікаря, щоб він оглянув вас і зрозумів, чи є гіперемія, чи є ексудат, побачив загальну клінічну картину, наскільки вона важка. Далі лікар має призначити загальний аналіз крові, бажано на С-реактивний білок, і обов’язковий мазок із ураженої ділянки при тонзиліті, як у Романа, мазок із горла – на визначення флори та чутливості до антибіотиків. Завдяки цьому можна визначити, які мікроорганізми переважають у флорі конкретної ділянки, що спричиняють запальний процес, який саме антибіотик буде дієвим у цьому випадку», – пояснила Христина Хрип'як.

Читайте також: «Я вже долікувався…» До чого призводить безконтрольне вживання антибіотиків

Зазначимо, що в ефірі медичного ток-шоу «Консиліум» присвяченого темі антибіотиків, лікарі та експерти пояснили в студії, чому не можна призначати собі ліки, зокрема антибіотики, як їх треба вживати і чому легковажність у цьому може стати катастрофою світового масштабу. Про це читайте у тексті.

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які діляться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!