Чим загрожує неконтрольоване призначення і вживання антибіотиків. Пояснення медиків

1183 0
Неправильне і нераціональне вживання антибіотиків може призвести до серйозних проблем.
Умовне фото

Умовне фото

Стійкість до антибіотиків може вразити будь-яку людину на будь-якому етапі її життя, коли їй буде потрібна медична допомога. Найголовніша проблема при неконтрольованому вживанні антибіотиків – це розвиток антибіотикорезистентності. За останнє десятиліття ця проблема загострилась, а почався цей процес тоді, коли антибіотики стали використовувати в якості терапії. Позитивні зміни в цьому плані почались із квітня, коли МОЗ запровадив е-рецепт на всі рецептурні ліки. Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» присвячений темі антибіотиків, яке запустило Tvoemisto.tv, розповіла експертка з безпеки та ефективності ліків, представниці компанії «Артеріум» Римма Батталова.

«Багатий спектр використання антибіотиків призводить до антибіотикорезистентності. Це природній процес. Бактерії мають свій розум, тому починають виробляти речовини, які гальмують дію антибіотиків. Як результат – шкідливі бактерії разом з антибіотиками та людиною починають співіснувати», – каже експертка.

Сімейна лікарка Христина Хрип’як зазначила, що після запровадження електронного рецепту лікар при призначенні антибіотиків повинен обгрунтувати свої дії, умовно перелічити покази до цих ліків, тим самим підтверджуючи доцільність призначення.

«Важливо, щоб лікар оглянув пацієнта, зрозумів, чи є гіперемія, ексудат, побачив загальну клінічну картину, наскільки вона важка. Далі лікар має призначити загальний аналіз крові, бажано на С-реактивний білок, і обов’язковий мазок із ураженої ділянки при тонзиліті, мазок із горла – на визначення флори та чутливості до антибіотиків. Завдяки цьому можна визначити, які мікроорганізми переважають у флорі конкретної ділянки, що спричиняють запальний процес, який саме антибіотик буде дієвим у цьому випадку», – пояснює Христина Хрип’як.

Читайте також: «Я вже долікувався…» До чого призводить безконтрольне вживання антибіотиків

Лікарка наголошує: через те, що багато пацієнтів вживають антибіотики, флора адаптується і антибіотик не допомагає. Тому змушені проводити дослідження на чутливість до антибіотиків. Завдяки його результатам лікар бачить, яка група антибіотиків подіє на конкретну патогенну флору. Лікарі працюють за протоколами Міністерства охорони здоров’я і без дослідження робити такі призначення не можуть.

Завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Луки Мар’ян Кузьмяк зазначив, що неправильне і нераціональне вживання антибіотиків може призвести до ще серйозніших проблем, зокрема – збільшити смертність та завдати економічних проблем державі.

«Ця проблема існує не тільки в Україні, а й у будь-якій країні Європи, в Америці. Це наслідки неправильного, нераціонального використання антибіотиків, які збільшують смертність, не кажу вже про величезні економічні проблеми, які з часом виникатимуть, бо не вистачатиме коштів на синтез чи створення нових антибіотиків, які могли б долати бактерії», – резюмував лікар.

Зазначимо, що в ефірі медичного ток-шоу «Консиліум» присвяченого темі антибіотиків, лікарі та експерти пояснили в студії, чому не можна призначати собі ліки, зокрема антибіотики, як їх треба вживати і чому легковажність у цьому може стати катастрофою світового масштабу. Про це читайте у тексті.

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які діляться своїм досвідом. Темою першого випуску стало «Жіноче здоровʼя». Під час ток-шоу експерти пояснили, коли вперше відводити дівчинку до гінеколога, як підготувати до першої менструації та розказали про жіночі проблеми у дорослому віці. Другий випуск присвятили темі антибіотиків. Під час ефіру пацієнти розповіли історії про своє самолікування і його наслідки. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube.

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!