На Янівському цвинтарі у Львові відкрили «Дзвін Пам’яті». Фото

1789 0
Це композиція на вшанування вбитих у 1939-1941 роках українців.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Учора, 31 серпня, у Львові на Янівському цвинтарі на Меморіалі жертв комуністичних репресій відкрили «Дзвін Пам’яті». Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Читайте також: У Львові відкрили перший в Україні Меморіал небесної сотні. Відео

Композиція вшановує убитих у 1939-1941 роках українців. Ініціаторами її створення були Всеукраїнська Ліга Українських жінок та Національна Рада жінок України.

«За період з 1939 до 1941 років із Західної України депортували близько 1,2 млн людей. Це були найстрашніші репресії після періоду колективізації в СССР. Радянська влада репресувала в 3-4 рази більше людей, ніж гітлерівський режим у період своєї окупації. Значна частина депортованих, серед них жінок та дітей, загинула від морозів, хвороб, виснаження й голоду», – нагадують організатори відкриття.

Кількість жертв у тюрмах Львова, за їхніми словами, оцінюється приблизно в 4 тисячі людей.

«Хоча дані далеко не повні, можна скласти уявлення про масштаби в’язничного терору при відступі більшовиків із Західної України. В тюрмах Західної України на початковому етапі війни закатовано орієнтовно 22 тис. людей», – додають вони.

Про політичні репресії у Львові також говоритимуть 4 вересня на міжнародній конференції «Подолання насильства заради миру», участь у яеій візьмуть представники з 46 країн світу, яких об’єднує Світова федерація українських жіночих організацій.

Фото: ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!