Німеччина зупиняє сертифікацію газопроводу «Північний потік-2»

4889 0
Без цієї сертифікації «Північний потік-2» не можуть ввести в експлуатацію.
фото: Jens Büttner/dpa

фото: Jens Büttner/dpa

Уряд Німеччини зупинив процес погодження суперечливого газопроводу «Північний потік-2» через ескалацію на Сході України. Канцлер Олаф Шольц заявив сьогодні, 22 лютого, у Берліні, що він звернувся до Федерального міністерства економіки з проханням «вжити необхідних адміністративних заходів, щоб газопровід наразі не міг бути сертифікований, а без цієї сертифікації «Північний потік-2» не можуть ввести в експлуатацію».

«Зрозуміло, що зараз потрібно переоцінити ситуацію і врахувати всі питання, які нас хвилюють», – цитує його Der Spiegel.

Читайте також: Чому Україна не змогла зупинити Північний потік-2

Раніше міністр економіки Роберт Габек у листі доручив Федеральному мережевому агентству, яке йому підпорядковується, відкликати спочатку позитивний сертифікат, який є вирішальним для очікування сертифікації трубопроводу.

Сертифікат, виданий попереднім урядом наприкінці жовтня, стосується безпеки постачання природного газу Німеччиною. Згідно з листом, це вже не так через переоцінку геостратегічної ситуації, як через ескалацію на Сході України.

У виданні зазначають, що віцеканцлер Габек місяцями готувався до цього кроку, бо не поділяв погляду старої влади. У найближчі тижні Федеральне міністерство економіки також має намір детально вивчити вплив геополітичних подій та ситуації на сході України на безпеку постачань.

Для довідки

Газопровід «Північний потік-2» збудував російський «Газпром» разом із провідними енергетичними компаніями Німеччини, Франції та Австрії. Роботи вже завершилися, і наразі триває процес сертифікації, якому намагається завадити Україна через великі безпекові ризики як для себе, так і для всієї Європи.

Європарламент закликав зупинити будівництво газопроводу, а німецькі природоохоронні організації подавали скарги, щоб заморозити прокладання труб. Але в уряді Німеччини відповідали, що не можуть зупинити процес, бо проєкт будівництва схвалили багато років тому, а його скасування загрожувало б судами проти країни. Росія після запуску газогону отримає можливість постачати весь свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною значних доходів від транзиту газу.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!