На правах реклами

Платити податки інакше. 5 пропозицій, які змінять економіку країни

3710 1
Зараз важливо чути і розуміти реальні пропозиції політиків, які стосуються кожного українця і можуть змінити всю економіку країни.
джерело: thedailystar.net

джерело: thedailystar.net

Експертна економічна група, яка працює разом з Українською Галицькою Партією, підготувала 5 кроків для змін у податковій системі. Вони базуються на ґрунтовному аналізі ситуації і міжнародному досвіді.

Зміна № 1. ПДФО: платити податок там, де ти живеш

Як є? Тетяна живе у Давидові, а працює у Львові. Тут краща зарплата, престижна робота. Вона сплачує ПДФО (прибутковий податок) у Львові, за її гроші тут роблять дороги, ремонтують садочки. Давидів, де вона живе, не отримує нічого. Якщо так буде продовжуватися, територіальні громади ніколи не модернізуються.

Як має бути? ПДФО потрібно сплачувати за місцем проживання, а не праці. Є чіткий механізм запровадження такої моделі. Ця система ефективно працює у Польщі.

Що це дасть? Це будуть додаткові кошти до бюджетів містечок і сіл, які можна використати на каналізування, освітлення вулиць, ремонт амбулаторій і ще цілий комплекс насущних проблем.

Зміна № 2. Віддати адміністрування місцевих податків органам місцевої влади

Як є? Усі — і загальнодержавні, і місцеві — податки збираються фіскальною службою. Така система є неефективною щодо місцевих податків. По-перше, в Україні залишається невирішеною проблема з державними реєстрами (до прикладу, в електронному реєстрі прав власності на нерухоме майно внесені дані лише про 40% майна). По-друге, фіскальна служба не має жодної мотивації адмініструвати місцеві податки ефективно — у Львівській області є лише 6 регіональних ДФС та 40 ОТГ, а є ще необ’єднані села, містечка, яких сотні. Чи може Городоцька ДФС ефективно адмініструвати податки в одному із сіл Яворівського району, маючи при цьому проблеми з реєстрами, будучи державними органом, якому загалом все одно, чи надійдуть податкові надходження в бюджет тої чи іншої громади? Звісно, що ні.

Як має бути? Якщо запровадити муніципальні фіскальні реєстри, які міститимуть усі необхідні відомості, і передати збір місцевих податків на органи місцевої влади, то вони будуть максимально зацікавлені вчасно і в повному обсязі збирати ці податки. Адже це їхні бюджети, і збиратимуть вони гроші для своєї громади.

Що це дасть? Така зміна суттєво збільшить надходження до місцевих бюджетів.

Зміна №3. ПДВ для товарів першої необхідності має бути нижчим

Як є? В Україні — незалежно від того, чи це предмети розкоші чи товари першої необхідності, — ставка ПДВ становить 20%. Натомість у Європі застосовують знижені ставки ПДВ для різних груп товарів — сільськогосподарських, послуг громадського транспорту, ліків, медичного обладнання для осіб з особливими потребами, дитячих крісел тощо.

Як має бути? УГП пропонує здешевити товари першої необхідності через запровадження зниженої ставки (10%) на соціально важливі товари та послуги й розширення переліку звільнених від оподаткування товарів та послуг, які необхідно зробити максимально доступними для споживачів (послуги громадського транспорту, лікарські засоби, книги і газети, твори мистецтва, театральні квитки).

Що це дасть? Знизяться ціни на товари першої необхідності та підвищиться купівельна спроможність населення.

Зміна № 4. Податки з зарплати платять працівники, а не роботодавці

Як є? В Україні не всі мешканці знають, що на кожні 100 грн «чистої» зарплати роботодавець перераховує понад 40 гривень податків. Із зарплати стягують 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), 22% єдиного соціального внеску (ЄСВ) до Пенсійного фонду, страхування на випадок безробіття і соцстрахування, а також військовий збір (1,5%). Зараз всі податки платить роботодавець, і люди не відчувають, що вони віддають щось державі, і, відповідно, не відчувають себе в праві контролювати чиновників.

Як має бути? Роботодавці перестають бути податковими агентами, працівники отримують на руки всю свою зарплату і сплачують самі всі податки. Також українець може мати право обрати свого податкового агента — укласти з роботодавцем договір про сплату ним ПДФО.

Що це дасть? Підвищення рівня податкової культури та відповідальності за сплату податків. Коли людина сама сплатить податки, вона відчуватиме себе господарем цієї країни та почне контролювати владу.  

Зміна №5. Податок на дохід має бути зниженим для різних зарплат

Як є? У нашій країні ставка ПДФО — 18% від зарплати, крім того сплачується ще ЄСВ до Пенсійного фонду та військовий збір, що разом становить 41,5%. Така ситуація мотивує працівника до приховування своїх доходів — як наслідок, приблизно 8 млн. українських громадян працюють у тіні.

Як має бути? В УГП переконані: податкове навантаження на зарплату більшості українців має бути зменшене шляхом запровадження 10% ставки ПДФО.

Що це дасть? Така система сприятиме виведенню зарплат з тіні. Поступово зростуть надходження до Державного та місцевих бюджетів.

Галицька партія запрошує до співпраці підприємців чи експертів-економістів, аби разом працювати над наступними блоками і готувати плани дій для вирішення ключових проблем країни.


Читайте також:
18 Січня, 2020 13:21
nelson Привіт глядачі, я нелсон, моя мати познайомила мене з великим храмом Великої Баби Огбого, коли виявила, що я не можу завагітніти дружині, це принесло стільки клопотів у мій шлюб і призвело до розлучення. За її словами, він дуже духовний і може змусити мою дружину повернутися до мене в радості, і ми можемо мати дітей разом. Спочатку я не сумнівався, поки я не зв’язався з ним, а потім кинув на мене могутні заклинання і змусив дружину повернутися. І тепер ми також щасливі з прекрасними дітьми, з того дня, коли Великий Баба Огбого працював на мене і вирішував мої проблеми, я склав тверду обітницю, що поки я живу, я завжди буду свідчити про доброту його великих творів, а тим, хто там стикається із стосунками та труднощами у шлюбі, слід швидко зв’язатися з ним та стати щасливим свідком, як я. Я кидаю його контакт тут, електронною поштою: [email protected], або його номер WhatsApp. +447440557868 ...
Він змусив мою колишню дружину повернутися до мене в радості
Він вилікував мене від безсилої людини до справжньої людини.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!