Політична реклама

Середній клас в Україні становить лише 10-15 відсотків, - експерт

5070 0
В структурі суспільства України частка населення, яке можна віднести до середнього класу, становить 10 – 15%. Про це повідомила Директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова.

За словами експерта, цього занадто мало для нормального розвитку країни, інформує УНН.
 

"Сучасне європейське суспільство передбачає у своїй структурі 60 – 65% середнього класу", - зазначила експерт. В Україні ж до справжнього європейського середнього класу можна віднести не більше 15%.

"Але це не головна проблема. Головна проблема полягає у надто великому розшаруванні населення", – наголосила експерт. Водночас Е.Лібанова зазначила, що справжній відрив заможного від бідного в Україні обрахувати неможливо.

"Є методи підрахунку, але в Україні їх застосувати неможливо, адже багаті люди приховують своїх статки ", – зазначила Е.Лібанова.

Нагадаємо, за оцінками деяких експертів в Україні не більше 5% середнього класу.

Водночас експерти зазначають, що для стабільного розвитку суспільства представників середнього класу у суспільстві повинно бути не менше 50%. Окрім цього, за словами економічного експерта Василя Юрчишина в Україні є безліч "квазі-класів".

"Навряд чи за рівнем доходів їх можна віднести до середнього класу, але наявність прекрасної освіти не дозволяє віднести їх і до нижчого класу. Інший квазі-клас — це круг бізнесменів, які не знають мов, не вміють користуватися комп’ютером і так далі. Тут ситуація прямо протилежна: люди повністю вписуються в середній клас за доходами, але вибиваються за всіма іншими показниками", — відзначив експерт.

Загалом середній клас – це група людей, яка має стабільні доходи, достатні для задоволення широкого кола матеріальних і соціальних потреб. До середнього класу, як правило, відносять таких людей, які мають високий рівень освіти і кваліфікації, і що займають в суспільстві проміжне становище: між багатою невеликою частиною і значною - низькооплачуваною частинами населення.

За словами експертів у пострадянських суспільствах склалася ситуація, за якої висококваліфіковані спеціалісти не належать до середнього класу за рівнем доходів.

Згідно досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук, в Україні людей, які виживають на суму, меншу від прожиткового мінімуму, – близько 17%. За відносним критерієм бідним є чверть населення.

Джерело: Zaxid.net 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!