Що означає медична таємниця для пацієнтів. Роз’яснення МОЗ

3630 0
У МОЗ розповіли, що може залишитися тільки між пацієнтом і лікарем та що робити, коли порушують медичну таємницю.
фото: superatuenfermedad.com

фото: superatuenfermedad.com

Під визначення медичної таємниці підпадають абсолютно усі аспекти, котрі стосуються здоров’я пацієнта. Про це повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я України.

Втім, медична таємниця – це не приховування інформації від пацієнта, а навпаки – таємниця між пацієнтом і медичними працівниками стосовно хвороби, лікування, прогнозів і можливих ризиків. Це збереження відомостей від інших людей, але не від самого хворого.

Читайте також: Вберегтися від раку шийки матки. Що насправді може допомогти

Медичною таємницею є:

  • факт звернення людини до лікувального закладу за медичною допомогою;
  • стан здоров'я людини;
  • діагноз;
  • обставини, що передували захворюванню або спровокували його;
  • функціональні особливості організму;
  • шкідливі звички,
  • особливості психіки,
  • майновий стан,
  • інформація про сімейне, інтимне життя людини, а також про стан здоров'я родичів, близьких пацієнта.
     

Найчастіше лікарі порушують медичну таємницю у випадку онкохворих пацієнтів, коли медики повідомляють про діагноз, необхідне лікування і прогноз не особисто хворому, а його родичам. А згідно зі статтею 286 ЦК України, інформацію про стан здоров’я та методи лікування громадянина не можуть вимагати ні за місцем роботи, ні за місцем навчання.

Читайте також: Як розпізнати інфаркт та надати першу допомогу. Інфографіка

Взагалі, у «листках непрацездатності» чи просто «лікарняних» має зникнути необхідність вказувати заклад охорони здоров’я, де пацієнт отримував послуги. Громадянин має повне право не афішувати лікування в психіатричній лікарні чи, наприклад, туберкульозному диспансері. Якщо раніше інформація про медичний заклад закріплювалася разом зі штампом чи печаткою лікарні, то з впровадженням електронних «лікарняних» така необхідність зникне.

У МОЗ також ініціювали зміни, що стосуються прав підлітків на медичну таємницю. Зокрема, з 16 років підлітки матимуть право на медичну таємницю, а батьки матимуть доступ до неї тільки за згодою дитини.  

Читайте також: Чотири найпоширеніші міфи про хірургію. Чому операція – насправді не страшно

Лише у випадку загрози суспільству та оточенню пацієнта лікар може порушити медичну таємницю. Наприклад, медики зобов'язані інформувати відповідні державні органи про народження, мертвонароджених, смерть, поширення інфекційних хвороб, випадки жорстокого поводження з дітьми тощо.

Право на медичну таємницю закріплено одразу шістьма статтями Конституції, а у випадку її порушення пацієнтам радять звертатися до поліції або в Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У Львові такі діють на вулиці Валовій, 31, Генерала Чупринки, 71 і Винниченка, 30.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!