Все, що треба знати про зміну податків. 16 тез

4636 0
23 липня у готелі «Леополіс» відбувся семінар на тему «Останні зміни податкового законодавства». Захід провела юридична компанія «Ейч. Ді. Партнерз» спільно з партнерами. Про особливості Податкового кодексу та його значення для бізнесу розповіли менеджер аудиторської компанії "Baker Tilly" Ірина Кулєшова, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна та український науковець, політик та громадський діяч Оксана Юринець.
Tvoemisto.tv

Tvoemisto.tv

В семінарі взяли участь керівники, генеральні директори, топ-менеджери провідних компаній західного регіону та запрошені спікери.

Ірина Кулєшова, менеджер департаменту аутсорсингових послуг (бухгалтерський супровід)  аудиторської компанії Baker Tilly International, яка спеціалізується на аудиті та податковому консалтингу:  

1. З 1 січня 2015 року запустили електронну систему реєстрації ПДВ. Розрахувати суму ПДВ, на яку можна зареєструвати податкову накладну, можна за формулою «податкові накладні + платежі на митницю + поповнення рахунку грошовоми засобами - накладні видані - відшкодування ПДВ - сума перевищення». Розібратися з цією формулою можна за допомогою роз’яснення Положення про адміністрування ПДВ від 16.10.14 довідками від 14 лютого, де враховано мінуси та переплати. Фінансова служба дозволила підприємцям враховувати переплати, накопичені від’ємні значення за ПДВ. Однак включати їх у формулу можна лише одноразово з 1 липня.

Народний депутат Ніна Южаніна додала, що всі показники, крім суми податкових виданих, суми податкових отриманих та суми сплачених, на 1 липня обнуляються і доповнюються заново чотирьма показниками із 34 статті пункту 20 розділу перехідних положень ПК. Це все повернеться у систему овердрафт (гроші, які один раз кинуті в систему, працює за принципом як в банку). Оскільки овердрафт перераховується, то він може коливатися з місяця в місяць, що треба враховувати.

2. Підприємцям дозволили не здавати звітність, якщо в ній нульові показники. Але є виключення, коли суб’єкт господартсва повинен діяти в рамках ліцензії або має справу з підакцизною продукцією. Тоді звітність треба здавати.

3. Новий вид штрафу. В податковий кодекс внесли такі поняття, як неподання, подання з порушенням, звітності з платежів, прийнятих від фізичних осіб. В кінці грудня-початку січня обговорювали варіант, що великі покупки на якусь суму обов’язково мають моніторитися і подаватися в податкову. Скоріш за все, ця ідея буде відпрацьована на звітність.

4. Мораторій на перевірки. Якщо платник податків вкладається в ліміт до 20 мільйонів, то його не турбуватимуть в 2015-16 роках. Перевірки тільки з дозволу Кабміну, за заявкою суб’єкта або за рішенням суду. Виняток: якщо є підакцизні товари або відкрито кримінальне провадження. З 1 січня 2015 року проводять електронні перевірки із незначним ступенем ризику. План графіку перевірок Мінфіну вступає в дію після публікації. Вони ж визначають рівень ризику для підприємств. Через різницю в курсі долара кожен перший імпортер опиняється в зоні ризику.

5. З 1 липня бюджетні відшкодування - в автоматичному режимі.

6. Щодо валютного законодавства: скасування обмеження у 180 днів за контрактом плавно перейшло у вимоги до банків. Останні мають ретельно перевіряти й оцінювати на фіктивність договори, які подають для покупки валюти.

7. Не знімають з контролю експортні операції з приводу документів. Контролюють суми більше 50 тис. доларів, заборона дострокового погашення кредитів, обмеження на покупку до 3000 гривень.

8. Щодо безготівкових переказів: 15 тисяч гривень в день незалежно від того, скільки рахунків відкрито у людини, але не більше 150 тис. в місяць. Враховуються обмеження на видачу валюти та обмеження в гривні через каси. В 2016 році за обіцянками Гонтаревої будуть зняті заборони на дивіденди. Ще через півроку знімуть обмеження по інвестиційних виплатах.

Чи буде бізнес заробляти? Чи стане легше?

Южаніна Ніна Петрівна, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. За словами Южаніної, посли країн великої сімки зацікавлені у тому, що чекає на бізнес їхніх країн в Україні, але треба змінювати сучасний стан ДФС.

1. В національній раді реформ при Президентові буде виокремлена група, що працюватиме над податовою реформою. В підрозділах потрібно провести скорочення на 50%. Хорошим спеціалістам потрібно обєднатися в консалтингові фірми, щоб консультувати платників. Нам не фіскальна реформа потрібна, нам треба відпустити і дати можливість працювати бізнесу.

2. Є законопроект про те, щоб сплачувати 5-7% для веденння бізнесу.

3. Адміністрування ПДВ принесе спад виробництва та ВВП, збільшення мінусового фінансового результату за підсумками півріччя. Южаніна пропонує забрати систему електронного адміністрування ПДВ з фіскальної служби, щоб не залишалося можливостей для корупції. Натомість - створити нове агентство при міністерстві фінансів, в якому працюватиме до 40 людей, щоб ніхто не мав можливості красти.

4. У нас занадто перевантажені податкові документи. Є проект декларації по податку на додану вартість, який має шанс до використання. Це декларація всього на 12 рядків в системі електронного адміністрування ПДВ, якої буде достатньо.

5. Що означає несплата штрафів?

Прописана норма, що податкові накладні, виписані за період з 1 по 15 число поточного місяця, реєструються до 30 числа, тобто по перших накладних термін більший ніж 15 днів, податкові накладні виписані з 15 по 30 до 15 наступного місяця. Ми цю норму залишили, бо така реєстрація не є порушенням. Якщо ми згодом побачимо, що ця норма дає позитивний ефект, щоб не вганяти в стандартні рамки 15-ти днів, то продовжимо її на наступні місяці, щоб зрозуміти наскільки справді відволікається обігових коштів наперед. Якщо ви порушуєте і ці продовжені терміни реєстрації, штрафи не застосовуються. Але, здаючи декларацію за липень, 20.08 ви маєте відобразити всі податкові зобов’язання, весь податковий кредит і сплатити до бюджету. Більшість підприємств мінімум на цю різницю буде реєструвати місяць в місяць. І саме на цю суму малий бізнес отримає податковий кредит.

6. Приблизно 57 мільярдів сплачується в місяць ПДВ, 7 мільярдів з них корумпованих.

7. Кожен платник має мати змогу скористатися індивідуальною консультацією. Її заборонили надавати місцевим ДФС, передали на рівень області, зобов’язали до публікації, щоб відслідковувати корупцію.

8. Бізнес має об’єднуватися, бути представлений у Громадській раді при комітеті та пропонувати свій погляд. Южаніна закликає звертатися підприємців із питаннями, які виникають. Оксана Юринець обіцяє скерувати усі звернення напряму в Комітет ВР з питань податкової та митної політики.

Підготувала Ірина Матвіїшин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!