Скільки львів’яни платитимуть за проїзд у маршрутках? 2 варіанти

10960 12
Перевізники наголошують: підвищення тарифів на проїзд в міському транспорті не уникнути. В мерії ж хочуть обмежити пільговиків

У зв'язку із коливанням курсу долара та ростом цін на пальне у транспортній сфері міста склалася тяжка ситуація. Через це у Львові на маршрути щодня відмовляються виїжджати 180-200 автобусів. До прикладу, 2 березня на маршрутах не з'явилося 219 автобусів, а перевізники на двох маршрутах (5А та 2А) вирішили розірвати угоди про перевезення пасажирів, розповів начальник управління транспорту і зв'язку департаменту житлового господарства мерії Львова Віктор Щир.

Як вийти із цієї ситуації і чи подорожчає проїзд у маршрутках Львова, обговорювали на громадських слуханнях 3 березня.

1.Позиція влади: тариф не зміниться

На фото – Віктор Щир

Підвищення ціни за проїзд може суттєво вдарити по кишені львів'ян. Тому як тимчасовий захід на період кризи влада пропонує ввести обмеження на проїзд пільговиків. Люди, що мають право на безоплатний проїзд, можуть скористатися ним з 10:00 до 16:00. В інший час доведеться платити повну ціну. При цьому, підкреслив Щир, такі обмеження ніяк не стосуються електротранспорту.

Реакція громади

Пропозиція мерії суперечить законодавству і суттєво утискає права пільгових категорій населення. У Львівській обласній організації Українського товариства незрячих заявили: таке рішення означає «закрити інваліда в хаті». Крім того, на думку громадських активістів, це вдарить по дітям із багатодітних сімей, які саме у цей час добираються на навчання.

 

2.Позиція перевізників: плату за користування міським транспортом треба підвищувати.

На фото – Іван Велійка

Обмеження для пільговиків не вирішить проблеми із транспортом у місті загалом, заявив голова львівського відділення організації «Всеукраїнська асоціація автомобільних перевізників» ІванВелійка. За його словами, це питання треба вивчити і врегулювати глобально, оскільки у Львові безкоштовно возять не лише громадян пільгових категорій, а «всіх підряд», зокрема, пенсіонерів, що працюють.

При цьому Велійка підкреслив: перевізники згодні возити пасажирів хоч по дві гривні, якщо бюджет зможе компенсувати їм різницю між фактичною і ринково обґрунтованою вартістю перевезення одного пасажира. Інакше зростання цін не уникнути. Раніше в асоціації перевізників заявили: для нормальної робот перевізників ціна на проїзд в маршрутках має становити приблизно 5 грн.

Реакція громади

Перед тим, як говорити про встановлення нових тарифів, перевізники мають надати обґрунтовану інформацію про те, чому саме настільки підвищується ціна. Це питання – тема для ще одних громадських обговорень. Крім того, зазначили активісти, підвищуючи ціни, перевізники мають подбати і про відповідну якість послуг.

Читайте також: У Львові погано курсують маршрутки, бо мало скарг

Нагадаємо, раніше в Асоціації перевізників Львівщини вирішили перейти на особливий режим роботи: зменшитикількість транспортних засобів, задіяних на обслуговуванні маршрутів з 11:00 до 15:00 дня, а також скоротити час роботи автобусів увечері до 21:00.

Однак, як заявили в мерії,  це самодіяльність: жоден із перевізників із заявою про зміни в графіку маршрутів до них не звертався. 


Читайте також:
22 Лютого, 2017 18:31
igor Я глибоко поважаю пільгові категорії людей з позицій їх віку, пережитого в житті і т.п.не говорю про відносно молодих червонопиких бабів , які невідомо де взяли посвідчення, але "виснажувати" і так невеликий фінансовий бюджет людей працездатного віку підняттям цін . категорично не потрібно, оскільки пенсіїбагато з них ще й працює і має значно більше грошей ніж працюючий у пенсіонерів формуються із зарплат тих працюючих людей (які часто й так мізерні), які ж і оплачують за проїзд, а це теж ущемляє права людей. Якщо б за проїзд оплачували усі без винятку - не було б у місті проблем з переповненим транспортом і одразу б усунулась проблема з підняттям вартості проїзду у маршруткахщоб компенсував ати проїзд пільговикам!!! –В Україні 11 млн. пільговиків.Львів : 713 тис. населення- 320 тис. пільговиків і ще 10 тис. підробних посвідчень-10млн. гр.. на рік виділяється з бюджету. – виходить по 3 гр. на рейс на пільговика на деньа вони возяться без потреби зранку до ночі,а найбільше в час пік,коли люди їдуть на роботу – чи з роботи їх їздить на халяву 50-60℅Не розумію – що за пільги .Пенсіонер який має пенсію = 3÷4÷5 тис.гр. і більше , ще й працює- їде на халяву і студент , учень (який взагалі не має грошей,а їде за кошт батьків), чи робітник який має мінімальну зарплату – мусить платити.Думаю,що треба зробити як з субсидіями – виділити гроші на найнеобхідніші поїздки (10 поїздок на місяцць = 40гр.), а решту нехай платять. Або взагалі – дати доплату – тим , хто потребує – має мало грошей – а решта нехай всі платять.
15 Березня, 2015 11:50
Василь Зразу видно що Іван водій який обома руками "ЗА" підвищення тарифів, тому що % від З/п лягає у його кишеню, а анонім говорить правду тому що одні за 3 грн. проїдуть по 111 маршруту від Скрині до плоі Різні 3 км. , а інші від Скрині до Дублян 13,5 км.
13,5км.+3км.=16,5км. за 6 грн.
16,5км./2 особи=8,25 км. на особу. за 3 грн.
8,25км.*40копійок(0,4 грн)= 3,3 грн.
Якщо Іван не дивиться в салон маршрутки що пасажирообіг пасажирів міняється на кожній зупинці, але з них 50% пільговиків які їдять в інший кінець міста тому що гречка на 50 коп. дешевша або в аптеці ціна нища.
Скасувати ВСІМ пільги (чому я маю платити за пільговика ?), зробити електронний квиток і це вихід із ситуації що склалася, без підняття тарифів.
Як казав Лукашенко "для чого будували магазини і аптеки для пенсіонерів ?"
8 Березня, 2015 22:44
Іван анонім, тобі подібні, у міській раді сидять і все під себе і для себе перекручують і підлаштовують! Ти пишеш, що від приміського до Дублян 7,5 км. Ці 7,5 км помножити на 40 коп. = 3 грн. Це по твоїх розрахунках. Все начебто добре, але це є твоя нагла брехня.
Візьмем, для прикладу 111 маршрут.
від Скрині до плоі Різні 3 км.
від площі Різні до проспекту Чорновола 3,1 км.
від проспекту Чорновола до Грінченка також 3,1 км.
і від Грінченка до Дублян 4,3 км.
Разом виходить 13,5 км, помножити на тих же 40 коп. = 5,40 грн.
Відкрий елементарну карту Google і сам пересвідчишся. Ось силка на ці розрахунки, що я тобі написав [***]://youtu.be/JUpPt14CmZ4
Ось через таких як ти, не обізнаних або неправдомовців, страждають інші. Перш ніж щось писати,- пересвідчись самв правдивості цієї чи іншої інформцї, і не вводь в оману інших. Ганьба тобі.
6 Березня, 2015 22:45
анонім Вартість проїзду у міжміських маршрутках зараз розраховують досить просто 40коп./км. При вартості 3 грн. у Львові я повинен проїхати 7,5 км. ( з приміського вокзалу до Дублян ) тоді це обурунтований тариф. Хоча більшість людей їздять набагато менше.
6 Березня, 2015 22:33
анонім Які 5 грн за проїзд ? Просто скасуйте пільги всім ( замість пільг нехай влада дає надбавку пільговикам на проїзд ( допустимо 200 грн.)) , і нехай зро[***] єдиний Е- квиток як у Києві.
5 Березня, 2015 22:00
rima У тому, щоб обмежити час проїзду для пільгових категорій, тобто безкоштовний проїзд лише у визначені години, а в інший час - платний для всіх без винятку, є раціональне зерно. По-перше, це б суттєво розвантажило пасажиропотоки у час "пік" (бо чомусь саме у цей час пільговим категоріям потрібно на Привокзальний ринок, де цукор на 50 коп дешевший, ніж на Винниківському ринку, в результаті на зупинках натовпи людей, з яких мінімум 40% пільговики, по цукор можна їхати й пізніше), по друге, це дозволило б таким категоріям лишній раз задуматись чи варто "кататись". А взагалі, серед пенсіонерів є багато працюючих, які могли б оплачувати за проїзд. Я глибоко поважаю пільгові категорії людей з позицій їх віку, пережитого в житті і т.п., але "виснажувати" і так невеликий фінансовий бюджет людей працездатного віку підняттям цін до 5 грн. категорично не потрібно, оскільки пенсії у пенсіонерів формуються із зарплат тих працюючих людей (які часто й так мізерні), які ж і оплачують за проїзд, а це теж ущемляє права людей. Якщо б за проїд оплачували усі без винятку - не було б у місті проблем з переповненим транспортом і одразу б усунулась проблема з підняттям вартості прозду у маршрутках!!!
5 Березня, 2015 10:43
Оксана У Тернополі та інших містах, пільговики їздять по 1,50 грн, а інші по 3 грн, і їм так вигідно.А у нас, у Львові, тільки би ціни піднімали, про людей також подумати потрібно. Мені шкода пенсіонерів та інших людей пільгових категорій, але на сьогодні важко усім, і студентам і звичайним мешканцям. А ті що добре забезпечені власним транспортом їздять, тому не можна приймати рішення, щоб пільговики безкоштовно, а решта по 5 грн.
5 Березня, 2015 01:20
Іван Писапи чи говорити, це не цеглу носити! А виходячи з реальних обставин сьогоднішнього часу, коли пальне і запчастини подорощали на 4 рази, ціна на перевезення також подорощає. І це реальність, не залежно від того чи комусь подобається це чи ні.
4 Березня, 2015 23:03
Kik Електронний квиток це єдине що стримало їх підняти ціну і тому його потрібно обов'язково ввести!
4 Березня, 2015 18:43
Денис Нічого подібного, для будь яких скарг що вони недоотримують повинен бути чіткий обіг клієнтів- пасажирів, як вони це робитимуть і якими коштами їхня справа. як не порахувати людину яка з забитої маршрутки випускає інших( технічно заходить другий раз) - їхня справа але без таких даних хай не рипаються... якщо не те пішло то тоді варто задуматись про можливість приватних перевезень і потіснення цих дорвавшихсі до монополії підприємців, чомусь сумніваюсь що власники осьцих збиткових атп їздять автобусами чи на тавріях...
4 Березня, 2015 16:31
Оля Для них і 3 грн. за проїзд забагато платити
4 Березня, 2015 12:14
Галя Щодо перевізників- сьогодні 09:15 ранку якась жирна розтелепана маса за кермом жовної маршрутки 138 сигналила як ненормальна пішоходам на Підвальній-Руській, які на зелене (для них) світло пробували перейти пішохідний перехід. Воно ричало за кермом і чуть не задавило тих, хто не встиг відскочити. А ми йому по 5 гривеньок платитимемо.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!