Архітектурне свавілля у Львові та необґрунтовані активи у військкома Львівщини. Підсумки доби

2075 0
Нині 23 вересня та 576 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ситуація на фронті: Українські війська здійснюють рейди в дельті Дніпра: утримують позиції біля Дачі (10 км на південь від Херсона) та біля Антонівського мосту на лівому березі Херсонської області, про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW). Також геолокаційні кадри, опубліковані 22 вересня, показують, що українські сили просувалися на південний схід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та на північ від Новопрокопівки і перебувають за 800 метрів від околиць населеного пункту на Запоріжжі.

Читайте також: Захисники мусять розуміти, що їм є куди повертатися. Останні дослідження соціологів свідчать про песимістичні оцінки щодо ставлення до ветеранів та їх повернення до цивільного життя після війни. Такими є, зокрема, дані вересневого загальнонаціонального опитування «Образ ветеранів в українському суспільстві», яке презентував Український ветеранський фонд Мінветеранів та Соціологічна група «Рейтинг». Психологиня рехабу «Будинок воїна» Наталія Мрака розповіла про те, чому так відбувається та як допомогти ветеранам адаптуватися.

Та: У військкома Львівщини НАЗК виявило необґрунтовані активи на понад 4,4 млн грн. Військком та його дружина впродовж 2020-2022 років придбали низку об’єктів нерухомого майна.

Акцент дня: Дахи Козловського, або Як «лисиця бореться зі змією».  У центрі Львова родина львівського бізнесмена-олігарха Григорія Козловського перебудувала пам’ятку архітектури на вулиці Січових Стрільців і зводить готель на вулиці Дорошенка на ділянці, яку Козловському безкоштовно подарували міські депутати. Чому ці забудови стали можливі, як управлінці міської ради мали би реагувати на апетити забудовника, Тvoemisto.tv розпитало в архітекторів та активістів.

Ключові події:

1. Після пікету активістів біля ЛОВА Козицький зобов'язав голів громад проаналізувати закупівлі. Йдеться як про вже оголошені, так і про заплановані на 2023 рік.

На цю ж тему: Відтепер заступник Садового буде контролювати усі публічні закупівлі Львова. У Львові обмежать здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг на період дії воєнного стану та протягом 90 днів після його завершення.

Читайте також: Постраждалим від ракетного удару по Львову виплатять майже 300 тисяч гривень. Йдеться про мешканців будинку, який був пошкоджений ракетним ударом 15 серпня;

2. Які пам’ятки архітектури на Львівщині в аварійному стані та що зараз реставрують.  Як розповіла в коментарі Tvoemisto.tv керівниця департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько, в аварійному стані синанога в Бродах, будівлі Поморянського та Старосільського замків та палац Урбанських-Потоцьких у Тартакові. Руйнування загрожують також дерев’яній сакральній архітектурі Львівщини, серед якої церква в Кліцьку, над відновленням якої зараз працюють. Також в занедбаному стані перебуває церква в Кугаєві.

Читайте також: Історична будівля на Набережно-Хрещатицькій, яку почали розбирати, отримає охоронний статус. У серпні з будівлі почали знімати дах;

3. Для відновлення двох озер на Сихові виділили понад пів мільйона гривень. Для відновлення озера, що на вул. Тернопільській, 1-А виділили 103 208,47 грн, для благоустрою водойм на вул. Рахівській – вул. Райдужній коштуватимуть місту 421 159,20 грн.

Читайте також: Скільки у Львові заробляють водії громадського транспорту. «Якщо водій має високий клас, дотримується графіка і на нього немає скарг, то він отримує більш ніж 20 тисяч гривень за місяць. Якщо ж має нижчий клас, то 15 тисяч гривень. У водіїв автобусів зарплата вища, заробіток коливається від 20 до 30 тисяч гривень».

Читайте також: Чи можуть подовжити роботу громадського транспорту у Львові. Все впирається у відсутність водіїв.

На цю ж тему: У Львові думають над зміною руху біля пам’ятника Міцкевичу. Що пропонують. Йдеться про облаштування малого транспортного кільця біля пам’ятника;

4. Львівські школи та садки замість квітів зібрали 10 млн гривень для постраждалих дітей. Кошти збирали на закупівлю обладнання для дитячого відділення реабілітації UNBROKEN KIDS.

Читайте також: На честь українського вченого Ігоря Козловського можуть назвати сквер на Подолі. Ініціативу щодо найменування скверу підтримав його син.

А також: У Львові в бібліотеці Стефаника створили унікальні читальні зали. Це два іменні читальні зали: Меморіальний читальний зал імені Івана Крип’якевича та Меморіальний читальний зал імені Омеляна та Тетяни Антоновичів.

Та: Керівництво університету ім. Т. Шевченка запідозрили на розкраданні під час ремонту укриттів, – ЗМІ. Йдеться про облаштування укриттів у студентських гуртожитках;

5. «Скрябін» і Kаlush випустили кліп про Львів. У ньому знявся краєзнавець Ілько Лемко. Музиканти записали нову версію на пісню «То є Львів».

Читайте також: У парку Святого Івана Павла ІІ у Львові невідомі пошкодили сторічний дуб. У дереві зробили отвори та залили невідомою речовиною.

Якою була осінь у Львові останні 10 років та чого очікувати цьогоріч. Нині хмарно з проясненнями. Вдень гроза, град, до 24-29° тепла. У неділю, 24 вересня, протягом усього дня дощі, вночі – місцями значні. Уночі 11 – 16°, вдень 16 – 21°.

Слава Україні. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!