Стало відомо, чому довелося зрізати 15 столітніх гіркокаштанів на вулиці Коновальця

7059 0
Ці дерева висадили там ще тоді, коли закладали вулицю на початку XX століття.
Фото: ФБ/Олександа Сладкова

Фото: ФБ/Олександа Сладкова

Столітні гіркокаштани на вулиці Коновальця у Львові загинули через те, що під час ремонту їм пошкодили коріння. Йдеться про 15 дерев, які напередодні зрізали. Про це під час дискусії на Тvoemisto.tv повідомив Володимир Крамарець, професор кафедри лісівництва Національного лісотехнічного університету України.

«Коли почали забудовувати вулицю Коновальця, там висадили каштанову алею. Вона гарно виглядала, поки не з’явилася міль. Але згодом ще «Онур», (компанія яка у 2011-2012 роках ремонтувала вулицю, – ред.), коли робила реконструкцію вулиці, вирила широкий котлован. Від кінцевої трамваю №2 у напрямку центру ліва сторона була підрізана ледь не під самі дерева. Дерева по правій стороні – за півтори метри від котлована», – каже Володимир Крамарець.

Читайте також: У Львові планують страхувати від наслідків падіння дерев

Додамо, що ці дерева висадили там ще тоді, коли закладали вулицю на початку XX століття. Дерева впродовж десятиліття після тої реконструкції недоотримували поживних речовин, хворіли. Фахівець каже, що через це активізувалася гниль, корінь не працював.

За словами начальниці управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Олександри Сладкової, дерева, які зрізали, були у критичному стані, тому їх довелося забрати. Вона також додає, що щороку будуть замінювати по 5-10 дерев в такому стані. Із балансоутримувачем є домовленість, що наступні дерева зрізатимуть лише після якісної посадки на місці кожного зрізаного раніше.

Читайте також: Чи безпечно гуляти у парках Львова та як змінилося вуличне озеленення. Фото, відео

Нагадаємо, що у Львові аварійні дерева, які обрізали, почнуть використовувати для опалення. За чотири тижні вже зʼявилося 2084 куб. метрів деревини. За словами заступниці міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірини Маруняк, для того, щоб дерево зрізали, комісія за участі управління екології повинна визнати його аварійним та скласти акт.

Вікторія Савіцька

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!