Топ-10 маловідомих музеїв Львова. Частина 1

10857 0
Щороку до Львова приїжджає велика кількість туристів, аби насолодитись львівською атмосферою та архітектурою. Але, окрім фестивалів, ярмарків, кав'ярень та древніх кам'яниць у місті є близько 40 найрізноманітніших музеїв.

Tvoemisto.tv відібрало ті з них, які часто не потрапляють до стандартних путівників та екскурсій. Сподіваємось, вони будуть цікаві не лише туристам, але й місцевим мешканцям.

1. Музей пам’яток стародавнього Львова, площа Старий Ринок,1.

Це – один з відділів Львівської національної картинної галереї ім. Б. Возницького, де представленні експонати, що розповідають про стародавній Львів. Музей розташований у приміщенні на подвір’ї костелу Святого Іоана Хрестителя.

Туристам у музеї розповідають одну з легенд про те, що князь Лев Данилович побудував цей храм для своєї коханої. У музеї вважають, що сама будівля, у якій розташований музей, – унікальний експонат. Крім того, музей розташований на місці давнього слов’янського поселення, яке було задовго до створення Львова.

Серед експонатів у музеї є макети Львова різних епох. Один з макетів показує княжий Львів у середині XIII – початку XIV століття. Ще один макет відтворює центр Львова у середині XVIII століття. На макеті зображені елементи архітектури, яких вже немає у сучасному місті. До прикладу, оборонні укріплення.

За бажанням туристів екскурсоводи можуть детальніше розповісти про ту чи іншу епоху з життя Львова. Ця послуга нічого додатково не коштуватиме. Також екскурсії можуть проводитись, окрім української, російською та польською мовами.

Вартість вхідного квитка: дорослі – 10 грн, студенти – 5 грн, діти – 3 грн. Замовлення екскурсії для групи дорослих людей – 30 грн, для дітей та учнів – 15 грн. 

Музей працює щодня, окрім понеділка. З середи до суботи: з 11.00 до 18.00 год. (каса до 17.00 год.) У вівторок та неділю: з 12.00 до 18.00 год. (каса до 17.00 год.)

2. Музей-пам’ятка Соломії Крушельницької, вул. С. Крушельницької, 23. 

Музей розташовано у будинку, де раніше жила Соломія Крушельницька. У 1903 році вона купила цілу кам’янку для своєї родини. Однак у радянський період будинок забрали. Для музею пізніше залишили лише одну квартиру, решта – житлові.

У семи експозиційних залах-кімнатах, демонструють оригінальні фотографії, афіші, програми концертів, портрети, фрагменти сценічних костюмів, нотні видання, особисті речі співачки. Також є платівки із записом її голосу. Під час екскурсії їх можна прослухати. Крім того, зберігся персональний музичний інструмент, на якому грала артистка. В основному музейні експонати – особисті речі та фото Соломії Крушельницької. Екскурсія – це своєрідна подорож у минуле, під час якої можна побувати в її артистичному світі.

У музеї можуть також провести екскурсію англійської, німецькою, польською мовами, якщо її замовити попередньо. Ще музей проводить пішу екскурсію «Соломія Крушельницька і Львів». Під час неї розповідатимуть про будинки та установи, що пов’язані із співачкою, про її виступи на сценах театрів та концертних зал. За окрему плату музей проводить цикл лекцій «Львів музичний» та «Львів театральний». На лекціях розповідають про музику і театр стародавнього Львова, розвиток цих напрямків у місті та про львівську композиторську й виконавську школи. Теоретичний матеріал музейники доповнюють різними музичними ілюстраціями.

Екскурсії німецькою, англійською мовами за попереднім записом – вхідний квиток 7 грн. (пільгові - 5 (для студентів і пенсіонерів), 3 (для учнів). Екскурсійне обслуговування - 20 грн. Однак з Нового року ціни будуть змінюватись. Цикл лекцій "Львів музичний" – за три лекції 450 грн з групи (група до 20 осіб). Пішохідна екскурсія "Соломія Крушельницька і Львів" (тривалість – 2 години) – 300 грн (група до 15 осіб). Експозиція музею працює щодня з 10:00 по 17:00. Вихідний день – вівторок.

3. Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", вул. С. Бандери, 1.

Музей розміщений у приміщенні колишньої тюрми, де впродовж багатьох років утримували жертв окупаційних режимів різних епох: польської, німецької, радянської. Тюрма є символом тяглості боротьби українського народу за незалежність.

Перший етап експозиції Меморіалу «Тюрма на Лонцького» має три сюжетні лінії: історія споруди, в'язничний побут та масові розстріли в кінці червня 1941 року. Частину тюремних камер обладнано в експозиційні зали. Камера-одиночка, камера смертників, кабінет слідчого та унікальна фотолабораторія – все це доступно для огляду у Меморіалі “Тюрма на Лонцького”.

Унікальність музею також у тому, що у цій тюрмі колись сидів Степан Бандера. Дослідники зібрали і розмістили на стелі пам’яті всі відомі на сьогодні прізвища закатованих в 1941 році. Наразі у музеї відбувається виставка «Обличчя свободи. Майдан». Вона триватиме до 9 січня.

Вхід у музей та на виставку – безкоштовний. Музей працює щодня із 10:00 – 19:00. У неділю – з 10:00 по 17:00.

4. Державний природознавчий музей, вул. Театральна, 18. 

Музей засновано графом Володимиром Дідушицьким, для якого колекціонування та музейництво  стали справою життя. У 1868  р. граф придбав палац  у центрі Львова, де відкрив у 1870 році музей. Наукові фонди музею становлять понад 400 тис. одиниць зберігання, а серед них – понад 250 голотипів, за якими вперше у світовій науці описано нові види тварин і рослин.

Наразі у музеї діє виставка «Мистецтво виживання», на якій розповідають про пристосування тварин до різних середовищ – водного, наземного, повітряного та урбосередовища (середовища міста). Завдяки спеціальним пристосуванням, що формувалися впродовж тривалого часу, тварини розвинули дивовижне мистецтво виживання. Ідеї природи ж виявилися настільки досконалими, що впродовж віків людина намагалася розгадати таємниці пристосувань тварин і використати їх для свого повсякденного життя.

Триває робота над основною експозицією музею, відкриття якої заплановано на початок 2016 року.

Крім того, щомісяця у музеї проводять безкоштовні лекції для всіх охочих. Слідкувати за оновленнями та темами лекцій можна на сайті музею.

Вартість вхідного квитка для дорослих – 10 грн. Для дітей, студентів і пенсіонерів – 5 грн. Замовити екскурсію можна за попереднім записом. Вартість екскурсії для групи дорослих – 40 грн, а для дітей – 30 грн. Музей працює щодня, окрім понеділка та вівторка. З середи по п'ятницю з 11:00 до 18:00, а у суботу-неділю з 12:00 – 19:00.

5. Музей модерної скульптури Михайла Дзиндри, вул. Музейна, 16. 

Музей розташований недалеко від Львова у смт. Брюховичі. Більшість своїх скульптур Михайло Дзиндра створив за кордоном, в Америці. Він належав до Нью-Йоркської групи митців. Опісля здобуття Україною незалежності, митець перевіз свої роботи на Батьківщину. Продав будинок в США, придбав 44 сотих землі у Брюховичах, де й побудував павільйон. 27 квітня 2005 року безкоштовно передав приміщення разом із 806 скульптурами Львівській галереї мистецтв. У музеї є 808 скульптур із металу, сітки та цементу – це постійнодіюча виставка.

На жаль, зараз у музеї немає опалення, тому екскурсії не проводяться. Працівники музею розповіли tvoemisto.tv, що планують відновити екскурсії в травні.

Далі буде...

Підготувала Ірина Скіць


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!