У Львові відкриють виставку творів Марії Примаченко

5865 0
До експозиції увійдуть близько ста творів яскравої представниці «наївного» мистецтва Марії Примаченко.
Фото: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Фото: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького, що на пр. Свободи, 20 наступного тижня, 27 липня, відкриють новий виставковий проєкт «Марія Примаченко. “Дарую Україні!”».

Читайте також: У Львові маріуполець відкриє виставку про воєнні події в рідному місті

Відкриють виставку, що буде приурочена до Дня Української Державності, 27 липня о 16:00 год. У цей день експозицію можна оглянути до 20:00 год.

У межах виставки представлять близько ста творів Марії Примаченко з колекції київського мистецтвознавця, академіка Едуарда Димшица. Дослідник збирав їх упродовж останніх тридцяти років. Більшість робіт він придбав у родини художниці, в її батьківській оселі в селі Болотня.

Переважна частина експонованих композицій репрезентують пізній період творчості мисткині, останнє десятиріччя її життя. Відвідувачі матимуть змогу поринути у фантастичний світ дивовижних істот, звірів, птахів, квітів.

Читайте також: У Львові відкрили фотовиставку на підтримку захисників «Азовсталі». Фото

У творчості Марії Примаченко поєдналися витоки українського живописного та поетичного фольклору. Художниця виробила свій мистецький стиль, для якого характерні: яскрава, гармонійно збалансована колористика творів, різноманітність композиційних вирішень, багата орнаментика – рослинна та геометрична, сюжетне різнобарв’я.

Мисткиня часто вдавалася до алегорій, наділяючи звірів людськими рисами. Шанувальники таланту художниці зможуть самостійно відшукати ці паралелі.

Авторка доповнювала свої роботи оригінальними текстовими підписами, які органічно пов’язані з малюнками. У межах виставкового проєкту окрему увагу буде зосереджено саме на цій частині творчості Марії Примаченко.

Довідково

Марія Примаченко (1909-1997) – яскрава представниця «наївного» мистецтва, народна художниця України, лауреатка Національної шевченківської премії.

У творчості Марії Примаченко органічно поєдналися витоки українського живописного та поетичного фольклору. Художниця, спираючись на неперервність традицій і досвід кількох поколінь народних митців, виробила свій мистецький стиль, у межах якого – нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних і жанрових композицій. В основі творчого методу мисткині превалюють дитяча безпосередність і простота відображення, дивна фантазія і незглибима народна мудрість.

Завдяки своєму таланту і копіткій щоденній праці Марія Примаченко досягла світового визнання та посіла одне з найпочесніших місць серед визначних майстрів «наївного» малярства поряд із Анрі Руссо, Ніко Піросмані, Іваном Генераличем, Никифором Дровняком.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!