У Нацбанку розповіли про пілотний проєкт із випуску цифрової гривні

1784 0
Дослідження випуску е-гривні, кажуть в НБУ, триватимуть і є перспективними.
фото: unsplash.com Романа Синкевича

фото: unsplash.com Романа Синкевича

Голова Нацбанку України Яків Смолій під час міжнародної конференції про цифрові валюти центробанків розповів про те, як в Україні впроваджували пілотний проєкт з випуску е-гривні. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Читайте також: Нацбанк хоче скасувати валютні обмеження для бізнесу, але за однієї умови

Пілотний проєкт, за словами Якова Смолія, запустили у 2018 році. На його підготовку пішло пів року, ще пів року – на активну стадію та аналіз результатів.

«Е-гривня мала чітке визначення та форму застосування. Ми розглядали її як національну валюту, що має однакову вартість із готівкою та безготівкою, та як засіб платежу, а не накопичення. Ми випустили дуже обмежену кількість е-гривні – трохи більше 5 тисяч гривень. Вся емісія е-гривні увійшла до готівки в обігу поза банками», – розповів Яків Смолій.

За словами голови НБУ, цифрова валюта має як і плюси, зокрема ідеться про зменшення частки паперової готівки, що може живити тіньову економіку, так і мінуси. Тож наразі у Нацбанку продовжують вивчати цей досвід.

Читайте також: Нацбанк дозволив українцям укладати договори про страхування життя у валюті

«Хоча ми завершили пілотний проєкт, ми продовжуємо досліджувати можливість випуску е-гривні, і готові будемо повернутися до цього питання, коли будемо переконані, що не лише здатні це реалізувати з технологічної точки зору, а й що це не стане на заваді реалізації нашого мандату – забезпеченню цінової та фінансової стабільності», – сказав Яків Смолій.

Нагадаємо, Нацбанк зафіксував новий вид підробки 200-гривневих банкнот.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!