Україна

Нацбанк назвав банкноти гривні, які найчастіше підробляють

643 0
Найчастіше підробляли банкноти старого зразка.
фото умовне

фото умовне

У 2023 році на кожен мільйон справжніх банкнот припадало 2,1 підроблених. Про це повідомили у пресслужбі Національного банку України. 

«Рівень підробки банкнот у країні досить низький. За даними Європейського центрального банку, у країнах Європейського Союзу 2023 року цей показник майже у вісім разів вищий і становить приблизно 16 підроблених банкнот євро на мільйон справжніх», – йдеться у повідомленні Нацбанку.

У 2023 році найчастіше підробляли банкноти старого зразка. Більшість вилучених підробок (93%) належали до банкнот трьох номіналів:

  • 200 гривень (61% від загальної кількості вилучених підробок та 41% від їхньої загальної суми),

  • 500 гривень (24% та 41% відповідно),

  • 100 гривень (8% та 3% відповідно).

Інші вилучені підроблені банкноти гривні становили лише 7%. 

У Національному банку України наголошують на високому рівні захисту, властивому банкнотам нового покоління національної валюти, включаючи купюри номіналом 100, 200, 500 та 1 000 гривень, які були випущені в обіг з 2015-го по 2020 рік. За результатами моніторингу за 2023 рік, підробки банкнот гривні нового зразка становили лише 18% від загальної кількості підроблених банкнот, вилучених в українській банківській системі. Відповідно, на кожен мільйон справжніх банкнот гривні нового зразка припадало лише 0,4% підробленої купюри.

Нагадаємо, Національний банк України ввів в обіг нову пам’ятну монету «Батьківське щастя» у перший день весни. 

Юлія Кметик

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!