У Шевченківському гаю з'явився новий експонат

2307 0
Нещодавно Народному музею побуту та архітектури у Львові передали новий експонат — дзвіницю XIX століття із села Хоросно (Пустомитівський район). Експонат рідкісний, оскільки збудований за давніми українськими традиціями та репрезентує Львівщину. Наразі дзвіниця стоїть за головною церквою музею (із села Кривка).
Фото з Facebook Шевченківський гай

Фото з Facebook Шевченківський гай

Дзвіниця, разом із дерев'яною церквою, побудована у 1895 році. У 1999 році церква згоріла, а дзвіниця обгоріла лише частково. Тож місцеві мешканці вирішили побудувати нову церкву на місці старої, а дзвіницю передати до музею.

"Ця дзвінниця харктерна для Львівщини – трьохярусна, каркасного типу, побудована із дубових брусів. Такий експонат для нашого музею – рідкість. Вона хоч і збудована у XIX столітті, але за давніми українськими традиціями. Таким чином виглядали дзвіниці і тисячу років тому", – розповів tvoemisto.tv головний архітектор музею Ігор Цимбровський.

Наразі дзвіниця розташована за головною церквою музею (із села Кривка, у композиції "Бойківщина"). Оскільки вона з іншого регіону, то стоятиме за межею експонатної композиції.

Дзвіницю завершують реставрувати та готують для огляду відвідувачів. Як тільки з'явиться можливість, експонат перенесуть до композиції "Львівщина", яка поки що закрита.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!