Львову потрібна транспортна революція та Зеленський кличе польську владу на кордон. Підсумки доби

1190 0
Нині 22 лютого та 729 доба героїчного протистояння російській агресії.
ФОТО: LVIVPORT.COM

ФОТО: LVIVPORT.COM

Акцент дня: Помер дисидент та Герой України зі Львівщини Степан Хмара. Наразі рідні не повідомляють щодо часу прощання та часу поховання.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 64 бойових зіткнення, найбільше на Авдіївському та Мар’їнському напрямках, відповідно 19 та 14. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 15 районах зосередження особового складу та 2 – по зенітних ракетних комплексах противника. Уражено 2 склади паливно-мастильних матеріалів, 3 пункти управління, 8 артилерійських засобів та ворожу радіолокаційну станцію.

Уночі російські окупанти атакували Україну, застосувавши 10 БпЛА типу «Shahed». Силами протиповітряної оборони України 8 ударних БпЛА було знищено.

Також учора на Львівщині оголошували повітряну тривога, сигнал небезпеки лунав о 12:14, відбій – о 13:22. Фіксувався зліт МіГ-31К.

Читайте також: Росіяни двічі били по Києву ракетами «Циркон». Розхвалена путіним ракета не відповідає заявленим характеристикам.

Також у Солом’янському районі Києва знайшли частину північнокорейської ракети.

Та: Уряд оновив критерії бронювання працівників. Що відомо. Передбачено два варіанти.

Тема дня: Львову потрібна транспортна революція, щоб стати воротами ЄС в Україну. У час повномасштабної війни розвиток транспорту і міської мобільності дуже сповільнився. Як Львів – гуманітарно-логістичний хаб у час повномасштабної війни – має розвиватися, щоб бути більш ефективним. Ці та інші наболілі питання Tvoemisto.tv обговорило під час дискусії «Львів як транспортний хаб: зручне місто для мешканців та швидкий шлях від/до кордону» з архітекторами, інженером, керівниками управлінь транспорту міста і області та представником Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області.

На цю ж тему: Вулицю Стрийську планують розвантажити: місто реорганізує рух, А забудовник зведе «Park & Ride».  «Планується, що водії, які в’їжджатимуть у місто, залишатимуть авто на стоянці і пересідатимуть на громадський транспорт. Так буде швидше і зручніше».

Читайте також: Андрій Содомора: «Ми втрачаємо свою територію в мові». У Міжнародний день рідної мови пригадуємо нашу розмову із Андрієм Содоморою, мовознавцем, перекладачем, письменником. Тvoemisto.tv обговорило в спецпроєкті «Акценти Твого міста», чому українцям не важлива мова, хоч вона і є основою народу, що треба зробити найперше, аби врятувати її від ще більшої асиміляції з російською, і чому правила – це не головне.

Ключові події:

1. Зеленський попросив польську владу прибути на кордон для зустрічі, щоб зупинити протести. «Я доручив нашому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні між нашими державами. І я прошу тебе, Дональде, пане Премʼєр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджею, пане Президенте, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не маємо це затягувати. Найближчі дні дають нам шанс це зробити».

На цю ж тему: Генконсулка Польщі у Львові зреагувала на протести польських фермерів. На її думку, справжній поляк ніколи не вдарить ножем у спину сусіда, який бореться за свободу.

Та: Президент Польщі звинувачує росію у протестах на кордоні з Україною. Він сподівається, що блокада кордону буде припинена через перемовини;

2. Скільки цьогоріч виділили на будівництво Сміттєпереробного заводу у Львові. Ще у квітні 2023 року міський голова Львова Андрій Садовий говорив, що на завод потрібно орієнтовно 50 млн євро. Натомість цьогоріч з бюджету розвитку Львівської громади виділили 50 млн гривень.

Читайте також: У Львівському госпіталі планують капітальний ремонт трьох блоків за 34,6 млн гривень. Завершити роботи планують до кінця травня цього року.

Та: Біля львівського парку незаконно приватизували будівлю на 500 квадратів і хотіли її продати. Суд повернув її у власність громади;

3. У Львові збільшать кількість автобусів на деяких маршрутах. Зокрема, на №8А, 9, 16, 18 та 46 працюватиме 7 додаткових низькопідлогових автобусів.

До котрої години курсує транспорт у Львові – тут.

Читайте також: Львів’яни скаржаться на дорогу на вул. Залізничній у Львові. Чи виділили гроші цього року на її ремонт. У бюджеті розвитку на це передбачено 2 млн гривень.

Та: Біля Львова будуть стежити як автомагістраль і об’їзна дорога впливають на повітря. Цього року на Львівщині планують встановити шість стаціонарних постів моніторингу за якістю атмосферного повітря. Один з них – у Сокільниках біля Львова;

4. У Шевченківському гаю до великодня хочуть відреставрувати старовинну школу. Працівники вже замінили підлогу та зняли шар старого вапна у «вчительській вітальні». Побілять стіни також у навчальному класі та шкільному коридорі.

Читайте також: Безкоштовні послуги для військових у Львові. Перелік;

5. Ґуґлі з сосом, яськи й конфітури, або Короткий словник галицької господині. …а також мандибурчаник, логаза, бібкове листя й фіґи... Знаєте значення цих слів? Дослідниця галицької кухні, авторка кулінарних книг Маріанна Душар, яку багато хто знає як Пані Стефу, ще декілька років тому зібрала галицькі ужиткові слова про страви й кухню. Вона їх публікує щороку 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!